Eveniment

G7 avertizează asupra unei crize globale a foametei dacă Rusia nu ridică blocada din Ucraina. "În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează"

G7 avertizează asupra unei crize globale a foametei...

Autor: Ştefan Stan

15.05.2022, 09:00 157

 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al naţiunilor industrializate caută de urgenţă rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, în condiţiile în care războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic ridică riscul unei "crize a foamei" la nivel mondial.

La încheierea unei reuniuni de trei zile a miniştrilor de externe din G7, care a avut loc în Germania, Baerbock a declarat că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, care sunt blocate de forţele ruseşti - "cereale de care lumea are nevoie urgentă".

"Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei", a spus ea. "În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează".

Preţul grâului a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare cauzate de războiul din Ucraina, precum şi de o serie de secete din întreaga lume.

Departamentul american al Agriculturii a prognozat că rezervele globale pentru următorul an agricol vor scădea pentru prima dată în ultimii patru ani.

Îngrijorările legate de situaţia aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunţat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească preţurile alimentelor şi să alimenteze foametea în ţările sărace care se bazează pe importurile de cereale indiene.

Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicţia a fost concepută pentru a "gestiona securitatea alimentară generală a ţării".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO