Eveniment

G7 reafirmă solidaritatea cu Ucraina şi avertizează Rusia şi partenerii acestei ţări cu măsuri "severe"

G7 reafirmă solidaritatea cu Ucraina şi avertizează...

Autor: Mediafax

24.03.2022, 19:26 90

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) a reafirmat, cu ocazia summitului de la Bruxelles, solidaritatea cu Ucraina şi cu ţările vecine care primesc refugiaţi, avertizând Rusia şi susţinătorii acesteia că se expun unor "consecinţe severe" dacă vor continua să ignore ordinea internaţională.

"Noi, liderii G7, ne-am reunit astăzi la Bruxelles, la invitaţia Preşedinţiei germane a G7, pentru a intensifica în continuare cooperarea în contextul agresiunii nejustificate, neprovocate şi ilegale a Rusiei, în contextul războiului prin opţiune al preşedintelui Vladimir Putin împotriva statului independent şi suveran Ucraina. Suntem alături de Guvernul şi de cetăţenii Ucrainei. Suntem uniţi în determinarea de a reinstaura pacea şi stabilitatea şi de a susţine legislaţia internaţională", arată Declaraţia Summitului G7, publicată joi seară pe site-ul Preşedinţiei germane a organizaţiei şi vizualizată de MEDIAFAX.

Liderii G7 se declară "îngroziţi" şi condamnă atacurile "devastatoare" comise de armata rusă asupra civililor şi obiectivelor civile din Ucraina. "Conducerea politică a Rusiei este obligată să se conformeze imediat deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie şi să oprească operaţiunile militare lansate pe 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei. Cerem Rusiei să îşi retragă forţele militare şi echipamentele de pe întregul teritoriu al Ucrainei. Le cerem autorităţilor din Belarus să evite escaladarea conflictului şi să evite utilizarea forţelor sale militare împotriva Ucrainei. În plus, îndemnăm toate ţările să nu ofere asistenţă militară sau de alt tip Rusiei pentru a continua agresiunea asupra Ucrainei. Vom fi vigilenţi privind orice fel de asistenţă", subliniază liderii Grupului G7.

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) este format din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Japonia.

"Nu vom avea ezitări în eforturile de a-i trage la răspundere pe Putin, pe autorii şi susţinătorii acestei agresiuni, inclusiv regimul Aleksandr Lukaşenko din Belarus. (...) Evidenţiem determinarea de a impune costuri severe Rusiei, inclusiv prin aplicarea totală a măsurilor economice şi financiare pe care le-am impus deja", continuă liderii G7, cerând securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina şi evitarea atacurilor cu arme chimice, biologice, nucleare ori cu materiale similare.

"Suntem determinaţi în susţinerea poporului ucrainean în rezistenţa eroică faţă de agresiunea nejustificată şi ilegală a Rusiei. Vom intensifica sprijinul pentru Ucraina şi pentru ţările vecine. Le mulţumim celor care oferă asistenţă umanitară Ucrainei şi le cerem altora să se alăture. Vom colabora în eforturile de consolidare a rezilienţei democratice şi de apărare a drepturilor omului în Ucraina şi în statele vecine. (...) Lăudăm statele vecine pentru solidaritatea şi umanitatea de care au dat dovadă în primirea refugiaţilor ucraineni şi a cetăţenilor din ţări terţe plecaţi din Ucraina", subliniază liderii G7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO