Eveniment

Gabriela Firea: Ludovic Orban este neprofesionist şi este un premier nepregătit

Gabriela Firea: Ludovic Orban este neprofesionist şi este un premier nepregătit
14.12.2019, 08:30 412

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri seara, că Ludovic Orban este neprofesionist, catalogându-l drept „un premier nepregătit”, în contextul în care şeful Executivului a refuzat cererea Municipalităţii de a primi 677 de milioane de lei.

„Dacă domnul ministru nu citeşte Legea Bugetului de Stat, nu citeşte Legea Finanţelor Publice Locale, nu citeşte Legea Administraţiei Publice Locale, deşi a fost viceprimar al Capitalei câţiva ani şi era normal să cunoască această legislaţie, îmi pare rău că trebuie să îi spun faptul că este neprofesionist şi este un premier nepregătit. Face afirmaţii care nu sunt acoperite în legislaţia în vigoare. Domnul prim-ministru ar fi trebuit să ştie că toate companiile municipale înfiinţate în actualul mandat au făcut economii foarte mari la bugetul Primăriei”, a spus Gabriela Firea, vineri seara, la Antena 3.

Edilul Capitalei a subliniat, încă o dată, că dacă instituţia pe care o conduce nu va primi banii solicitaţi, va face plângere penală pentru abuz în serviciu.

„În cazul în care Guvernul României, cu aprobarea domnului premier şi prin semnătura ministrului de Finanţe nu vor aloca către Primăria Capitalei suma necesară pentru a plăti toate serviciile publice, transport public în comun, energie termică, iluminat public, cele 19 spitale, toate proiectele mari de infrastructură (..) vom face plângere penală pentru abuz în serviciu. (...) Cele 100 de milioane de lei invocate de domnul premier într-adevăr au fost primite de către Primăria Capitalei pe timpul guvernului Dăncilă, dar acele sume au intrat imediat pentru că s-au alocat explicit şi direct pentru energie termică în contul fostului RADET, bani care s-au dus în aceeaşi secundă la ELCEN pentru plata facturii pentru energie termică, ELCEN plătind mai departe gazele. Nicio secundă nu s-a îndestulat nicio companie, nicio administraţie din acele fonduri din alocarea de la Guvern”, a explicat Firea.

Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Executivul nu va accepta cererea Primăriei Capitalei prin care solicită 677 de milioane de lei din fondul de rezervă, având în vedere că municipalitatea a primit deja 100 de milioane de lei. Premierul a precizat că este o „neobrăzare” ceea ce vrea Gabriela Firea.

„Aş vrea să vă mai surprind cu o cerere. Avem o cerere din partea primăriei Muncipiului Bucureşti de 677 de milioane de lei”, a precizat ministrul Dezvoltării Ion Ştefan, la începutul sedinţei de vineri a Executivului.

Ludovic Orban a catalogat cererea Primăriei conduse de Gabriela Firea ca fiind "o neobrăzare".

„Primăria Bucureşti a beneficiat de alocare, din fondul de rezevă al Guvernului, de 100 de miloane şi mi se pare o neobrăzare să mai formulezi o cerere. Adică ce vrea? Să plătim noi factura pentru companiile de nababi înfiinţate de Firea. Nu acceptăm aşa ceva sub nicio formă”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a anunţat că Executivul va adopta, în şedinţa de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale.

AFACERI DE LA ZERO