Eveniment

Gala Avocaţilor 2018, ediţia a IX-a: Economia românească aşteaptă tranzacţia de un miliard de euro care chiar va veni

Gala Avocaţilor 2018, ediţia a IX-a: Economia...

Autor: Alex Ciutacu

27.09.2018, 21:31 1047

Avocaţii şi casele de avocatură care au intermediat cele mai mari tranzacţii din 2017 şi din prima parte a anului 2018, tranzacţii de zeci sau sute de milioane de euro în domenii precum energie, FMCG, imobiliare sau piaţa de capital, au fost premiate în această seară de Ziarul Financiar în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Galei Avocaţilor.

Listarea Purcari la BVB, achiziţia proiectului de birouri The Bridge de către Dedeman, vânzarea Betty Ice către Unilever sau achiziţia Bancpost de către Banca Transilania sunt doar câteva dintre tranzacţiile premiate joi seara de către ZF la evenimentul care a reunit peste 100 de avocaţi, consultanţi şi executivi de top.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a înregistrat cel mai bun an din ultimul deceniu cu mai multe tranzacţii de peste 100 de milioane de euro şi una de chiar peste 200 de milioane de euro.

Premierea a debutat cu sectorul de energie, unde casa de avocatură Suciu Popa (cumpărător) a fost premiată pentru asistenţa acordată Mazarine Energy în procesul de preluare a 19 zăcăminte de petrol şi gaze de la OMV Petrom.

„Timpul în care s-a încheiat tranzacţia a fost unul scurt. Cred că faptul că am luat premiul pentru cea mai mare tranzacţie din energie pentru al doilea an consecutiv este un lucru care ne onorează”, spune Miruna Suciu, managing partner, Suciu Popa.

Al doilea premiu al serii, pentru tranzacţiile din industrie, a fost acordat caselor de avocatură RTPR Allen & Overy (cumpărător) şi PeliFilip (vânzător) pentru tranzacţia prin care DS Smith cumpără de la Vladimir Cohn EcoPack şi EcoPaper.

„Este o tranzacţie în care am lucrat intens. Am pregătit trei ani această tranzacţie şi considerăm că este modul în care o investiţie pe termen lung a primit o recunoaştere potrivită. (...) Banii nu sunt atât de importanţi, contează ce poţi să faci cu ei, iar oamenii aceştia (n.red: antreprenorii) ştiu să îl pună în mişcare şi să creeze valoare”, spune Cristina Filip, managing partner, PeliFilip.

Premiul pentru cea mai mare tranzacţie din domeniul serviciilor financiare a avut două case de avocatură pe podium, PeliFilip (cumpărător) şi Schoenherr & Asociaţii (vânzător) pentru tranzacţia în care Banca Transilvania achiziţionează Bancpost de la Grupul EuroBank.

„Cred că în ultimii ani trebuie să te uiţi la orice atent, de la taxe până la celebrele relaţii cu persoanele fizice şi riscurile pe care le găseşti acolo, pot rezulta şi sunt de fapt tranzacţii istorice, şi felul cum s-au cuantificat anumite riscuri, cât şi felul cum au fost acoperite. (...) Pariul nostru este că vor mai fi tranzacţii în sectorul bancar”, spune Alina Stancu Bîrsan, partener PeliFlip.

Pe piaţa imobiliară, premiul a fost acordat pentru tranzacţia de peste 200 de milioane de euro prin care Dedeman a achiziţionat proiectul de birouri The Bridge. Au fost premiate casele de avocatură PeliFilip (vânzător) şi Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (cumpărător).

„Aveam deja experienţă, lucrasem deja cu Dedeman în domeniul ăsta şi intenţiile Dedeman nu mai erau o mare surpriză, erau cunoscute. (...) Câtă vreme vom avea încrederea clientului nostru, sunt toate şansele să revenim pe această scenă”, spune Valentin Creaţa, partner, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

„Nu a fost o surpriză, dar a fost un semn foarte bun pentru investitorii internaţionali cărora le-a plăcut să vadă că investesc în produse româneşti”, spune Oana Badarau, partener, PeliFilip.

Pe piaţa materialelor de construcţii, Ziarul Financiar a premiat casele de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (cumpărător) şi RTPR Allen & Overy (vânzători) pentru achiziţia Macon Deva de către Xella.

„O tranzacţie foarte frumoasă, ne-a făcut plăcere să putem lucra foarte bine cu oclegii de la PNSA. (...) E greu de ştiut dacă a fost un moment în care tranzacţia a fost aproape să pice, dar sigur sunt momente când părţile pot lăsa impresia că o să pice”, spune Costin Tărăcilă, managing partener, RTPR Allen & Overy.

„O tranzacţie complexă cu siguranţă, cu muncă susţinută din partea ambelor echipe pentru o perioadă îndelungată de timp. Am fost fericiţi să fim cu cumpărătorul. (...) Ce e interesant de văzut este că anul analizat a prezentat o anumită efervescenţă. Pe piaţa de materiale de construcţii ne uităm că au fost tranzacţii mari. Cred că e un segment care merită atenţie”, spune Andreea Hulub, managing associate, PNSA.

Premiul pentru cea mai mare tranzacţie în sectorul agricol a fost acordat casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, pentru asistenţa acordată grupului Al Dahra în procesul de achiziţie a Agricost.

„Am avut o tranzacţie mare, importantă şi vreau să îi salut pe colegii mei pentru implicare. E un contract de concesiune mare, cea mai mare suprafaţă compactă agricolă. Aşteptăm cu toţii să înceapă să investească în România. Au anunţat că vor mai investi încă 500 de milioane de euro în piaţa agricolă din România”, spune Dan Borbely, partener, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe piaţa de capital, premiul pentru cea mai mare tranzacţie a fost acordat casei de avocatură PeliFilip pentru asistenţa acordată Băncii Transilvania în emisiunea de obligaţiuni de la BVB.

„O tranzacţie de M&A e un proces în care cineva câştigă şi cineva pierde, la piaţa de capital, de regulă, toată lumea face bani din tranzacţie şi atunci e ceva mai prietenos”, spune Alexandru Bîrsan, partener, PeliFilip.

În sectorul bunurilor de larg consum, au fost premiate casele de avocatură Eversheds (cumpărător) şi Maravela & Asociaţii (Vânzător) pentru achiziţia Betty Ice de către Unilever.

„Au fost mulţi avocaţi şi s-a lucrat foarte bine. Toată lumea a negociat, nu doar Unilever, dar ei au fost câştigătorii şi s-au luptat ceva. În privinţa lucrului cu un antreprenor român, trebuie să spunem că am avut o experienţă deosebită, pentru că domnul Armean este şi un om cu un simţ de business foarte dezvoltat”.

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost premiată pentru cea mai mare tranzacţie din retail, pentru asistenţa acordată în tranzacţia prin care CCC preia operaţiunile locale ale brandului de la francizat.

„Colegii au făcut ca tranzacţia să fie uşoară. Vreau să le mulţumesc pentru implicarea în tranzacţie. O tranzacţie interesantă dar fără mari bătălii. Franciza CCC a fost dezvoltată până la dimensiunea în care proprietarul s-a gândit să şi-o cumpere”, spune Dan Borbely, partener, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe piaţa farma, pentru cea mai mare tranzacţie, au fost premiate casele de avocatură Muşat & Asociaţii, Kinstellar şi RTPR Allen & Overy pentru tranzaţia prin care Penta Investment a preluat A&D Pharma.

„Aşa cum o tranzacţie one to one este dificilă, este mai grea una într-un mediu competitiv. Când eşti într-o tranzacţie competitivă timpul se comprimă, fiecare ofertant vrea să ia faţa, în timp ce la o tranzacţie unul la unu este rolul consultanţilor să acomodeze ambele părţi”, spune Costin Tărăcilă, managing partener, RTPR Allen & Overy.

„Îi mulţumesc clientului şi echipei din RTPR Allen & Overy. Deşi am mai colaborat cu A&D Pharma, a fost una dintre cele mai bune colaborări de până acum”, spune Alina Stavaru, counsel, RTPR Allen & Overy.

„A fost unul dintre cele mai grele cazuri din industria farma şi vreau să mulţumesc colegilor care au făcut o treabă extraordinară.”spune Iustinian Captariu, partener, Kinstellar.

Pentru tranzacţiile din industria IT&C, Media şi Online, Ziarul Financiar a premiat casele de avocatură Clifford Chance Badea (cumpărător) şi Cabinet Avocat Gabriela Assoum Predescu (vânzător) pentru achiziţia unui pachet minoritar din Bitdefender de către Vitruvian Partners.

„Tranzacţia a fost una foarte importantă pentru ei şi cifra anunţată în presă, de 600 de milioane de euro este acum una reală, oficială. Tranzacţia cu Vitruvian se preconizează să aducă o tranzacţie foarte mare. Intenţia Bitdefenderului a fost chiar aceea de a ajunge la o tranzacţie care să dea o valoare mai mare de un miliard companiei”, spune Gabriela Assoum Predescu.

Anul acesta Ziarul Financiar a acordat şi un premiu special avocatului Cosmin Vasile de la Zamfirescu, Racoţi & Partners pentru litigiile internaţionale câştigate pentru statul român.

„Vreau să mulţumesc Ziarului Financair pentru premiu şi pentru recunoaşterea oferită. Mă bucur că rezultatele obţinute de echipa noastră dovedesc că societăţile româneşti sunt egale şi au tot atâtea şanse în arbitrajele internaţionale. Regulile jocului sunt aceleaşi”, spune Cosmin Vasile, managing partner, ZRP.

Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar în colaborare cu Schoenherr, PeliFilip, Popoviciu Niţu Stoica & Asociaţii, RTPR Allen & Overy, NNDKP, Suciu Popa, Dentons, Rădulescu Muşoi, Ţuca Zbârcea, Kinstellar şi Suzuki.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO