Eveniment

Gala "Bun de Tipar" 2013: Vedeţi care este cea mai bună carte a anului

Gala "Bun de Tipar" 2013: Vedeţi care este cea mai bună...

Autor: Oana Ghita

28.04.2013, 12:47 811

Filip Florian, Lucian Boia şi Ion Ianoşi s-au numărat printre premianţii celei de-a doua ediţii a Galei Industriei de Carte "Bun de Tipar", care a avut loc joi seară, în Aula Bibliotecii Naţionale a României din Capitală.

Anul acesta, au fost acordate premii la zece categorii, alături de două premii speciale.
Astfel, la categoria "cea mai frumoasă carte -concepţie grafică", câştigător a fost volumul "Despre ochiul de veghe" ("Meteorologia unui bazar ideatic"), de Vladimir Bulat (Square Media/ concepţie grafică: Alexandru Branişte).

Premiul pentru cea mai frumoasă carte ilustrată a fost împărţit de volumele "Temporary yours. 1995-2012" - Dan Perjovshi (Idea Design + Print) şi "Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei" (Igloo Media).

La categoria "cea mai bună carte a anului - beletristică", câştigător a fost Filip Florian, cu "Toate bufniţele" (Polirom), în timp ce la categoria "non-ficţiune", juriul a ales volumul "Internaţionala mea", de Ion Ianoşi (Polirom).

La categoria "cea mai bună carte de specialitate", câştigător a fost volumul "20 de întrebări despre Immanuel Kant", de Mircea Flonta (Humanitas). Menţiunea specială a juriului a mers către "Noul Cod Civil. Comentariu pe articole", de Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei, coordonatori şi autori (C.H. Beck). La această subcategorie, Radu Dimitriu nu a participat la jurizare.

La categoria "cea mai bună carte pentru copii şi tineret" a fost votat volumul "Ce poţi face cu două cuvinte. Juniorii" (Art).

La categoria "cea mai bună traducere", câştigător a fost volumul "Satantango", de László Krasznahorkai (Curtea Veche Publishing/ traducere de Anamaria Pop), iar menţiunea specială a juriului a revenit cărţii "Divina Comedie. Infernul", de Dante Alighieri (Humanitas/ traducere de Marian Papahagi).

La categoria "cea mai bună colecţie", câştigător a fost volumul "Psihologie pentru toţi" (Trei), iar menţiunea specială a juriului a revenit colecţiei "Yorick" (Nemira).

La categoria "cea mai bună carte netipărită - e-book", a fost votat câştigător volumul  "Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o", de Paula Erizanu (Cartier), iar menţiunea specială a juriului a revenit editurii Polirom.

La categoria "audiobook", câştigător a fost volumul "I. L. Caragiale, Mofturi 1877-1902" - Pagini de proză jurnalistică rostite de Radu Beligan, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Petre Lupu, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Magda Duţu (Editura Casa Radio).

Biblioteca Judeţeană Timiş a câştigat premiul pentru cea mai bună bibliotecă, iar G Canale C S.A. a fost câştigătoare la categoria "cea mai bună tipografie". Librăria "Anthony Frost" din Bucureşti a fost declarată câştigătoare la categoria "cea mai bună librărie".

Lucian Boia a ridicat trofeul pentru pentru "bestseller românesc - cel mai bine vândut titlu al anului", acordat volumului "De ce este România altfel?" (Humanitas). "Eu nu am scris un bestseller, eu am scris o carte... vina aparţine cititorilor", a spus Lucian Boia la primirea premiului.

La categoria "best new entry - edituri", câştigătoare a fost Baroque Books and Arts (Bucureşti), iar la subcategoria librării, Bookstory, o librărie independentă din Cluj-Napoca. Menţiunea specială a juriului a revenit Humanitas Cişmigiu din Bucureşti.
La categoria premiilor speciale, cea mai bună campanie de marketing/ PR/ CSR a fost votată iniţiativa Cărtureşti Pop Up (Cărtureşti), iar cea mai eficientă platformă online dedicată promovării cărţilor a fost declarată Booktopia, cu o menţiune specială  a juriului pentru Graphicfront.ro.

Gala Industriei de Carte din România este un eveniment organizat de Headsome Communication şi Federaţia Editorilor din România (FER), cu sprijinul Ministerului Culturii. Competiţia, la care anul acesta s-au înscris peste 100 de instituţii şi peste 600 de proiecte - cu o treime mai multe decât la prima ediţie -, a fost jurizată de o echipă formată din nouă specialişti, avându-l ca preşedinte pe Radu Dimitriu, directorul general al Editurii C.H. Beck.

Gala de decernare a premiilor celei de-a doua ediţii a Galei Industriei de Carte din România a fost prezentată de Irina Păcurariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO