Eveniment

Gala ZF 26 de ani. Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România. Top 10 companii din economie au o valoare cumulată de peste 55 mld. euro

Gala ZF 26 de ani. Ziarul Financiar a premiat cele mai...

Autor: Alex Ciutacu, Valeriu Dănilă

21.11.2024, 23:27 1320

Ziarul Financiar a marcat 26 de ani de la lansare alături de comunitatea de business din România printr-o gală de premiere organizată joi seară la hotelul JW Marriott din Capitală. În cadrul evenimentului, Ziarul Financiar a premiat top 10 cele mai valoroase companii din economie, cu o valoare totală de peste 55 mld. euro, şi a acordat opt premii speciale pentru activitatea din România.

Gala ZF 26 de ani a fost organizată cu sprijinul Oscar Downstream, Philip Morris, Strabag, Vodafone, BAT, Carrefour, Electrica Furnizare, E-INFRA, Genetrix, Hidroelectrica, HILS Development, Iulius Group, Nuclearelectrica, One United Properties, Sanador, Superbet, Tinmar Energy, UniCredit Bank, Alpha Bank România, Clinicile Affidea, Antibiotice Iaşi, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Cloud9, Concelex, ELI Parks, Exim Banca Românească, FNGCIMM, Garanti BBVA, Grampet, Infinity Capital, Lactalis România, Meta Estate Trust, NAGA, PayU, OMV Petrom, Plant Extrakt, Sphera Franchise Group, Softmedica, Terapia, Transgaz, Uniqa Asigurări, Ursus Breweries şi cu ajutorul partenerilor suport BPT Traduceri, Bringo, Chandon Garden Spritz, Douglas, JW Marriott, Libris, Magnolia, Marsepe, Merci, Nestle, Nutrivita, Oltre, Sabon, Therme şi Domeniul Bogdan.

Top 10 cele mai valoroase companii din economie

10. Nuclearelectrica - 2,66 miliarde de euro

Daniel Adam, CFO, Nuclearelectrica:

Accept acest premiu în numele miilor de colegi a căror dedicare, efort şi profesionalism o să ne ajute să realizăm planul de investiţii.

Nuclearelectrica tocmai a semnat contractul cu Framatome pentru dezvoltarea izotopilor medicali. Aceşti izotopi aduc noi speranţe în lupta împotriva cancerului.

Totodată, am semnat la Baku, în cadrul COP29, contractul pentru inginerie, procurement, şi managementul construcţiilor pentru reactoarele 3 şi 4.

 

9. Kaufland - 2,94 miliarde de euro

Valer Hancaş, Director de Comunicare & Corporate Affairs, Kaufland:

V-aş sugera să măsurăm impactul pe care îl avem. Cifrele sunt extrem de simplu de înţeles şi sună în felul următor: pe întregul lanţ valoric pe care Kaufland România îl generează susţine mai mult de 100.000 de locuri de muncă. Pe întregul lanţ valoric aducem valoare adăugată brută la PIB-ul ROmâniei de aproximativ 1%.

Este important să ştim aceste lucruri, pentru că aceste cifre ne pot deveni muniţie, de ce nu, pentru a încerca de fapt împreună, într-un mediu colaborativ, să devenim o voce mai puternică decât vocea sub a cărei umbrelă în mediul asociativ poate fiecare dintre dvs. sunteţi, astfel încât să încercăm să determinăm ca următorii patru ani de zile să fie total diferiţi faţă de ce a fost anul acesta şi mă refer aici că prin dialog continuu şi permanent cu factorii decizionali să obţinem ce avem cea mai mare nevoie, şi-anume predictibilitate.

 

8. eMAG - 3,63 miliarde de euro

Irina Pencea, general manager eMAG România şi senior VP eMAG Ungaria şi Bulgaria:

Accept acest premiu în numele miilor de colegi a căror dedicare, efort şi profesionalism o să ne ajute să realizăm planul de investiţii.

Nuclearelectrica tocmai a semnat contractul cu Framatome pentru dezvoltarea izotopilor medicali. Aceşti izotopi aduc noi speranţe în lupta împotriva cancerului.

Totodată, am semnat la Baku, în cadrul COP29, contractul pentru inginerie, procurement, şi managementul construcţiilor pentru reactoarele 3 şi 4.

 

7. BCR - 3,93 miliarde de euro

Dana Dima, Vicepreşedinte Retail si Private Banking BCR: 

Eu aş vrea să vă spun în seara aceasta că am acceptat provocarea Generaţiei Z, am acceptat şi provocarea domnului Sârbu de a construi şi de a creşte România şi o facem cu toată ambiţia şi cu tot ce putem face mai mult pentru comunităţi şi pentru a creşte România.

Ne întoarcem spre români, spre tineri, şi ultimul proiect ZBOR pe care l-am construit în 7 oraşe din ţară este un hub în care tinerii pot construi, pot co-crea, un hub pe care l-am construit la Iaşi, la Cluj, la Constanţa, la Braşov, la Ploieşti, la Târgu Jiu şi la Baia Mare şi vom continua.

Vreau să arunc zarurile în seara aceasta şi să vă invit pe toţi cei din sală să fiţi alături de noi în toate aceste hub-uri existente şi viitoare pe care noi le cosntruim, pe care voi le puteţi construi, pentru a fi mult mai buni. 

 

6. Romgaz - 4,18 miliarde de euro

Răzvan Popescu, director general Romgaz:

Accept această distincţie cu foarte multă responsabilitate, în numele tuturor angajaţilor Romgaz, 5.500 de oameni care muncesc necontenit 24/7 pentru a livra o resursă atât de importantă ţării noastre.

A fost un an cu foarte multe provocări, am reuşit să avem primul rating în linie cu ratingul de ţară. Am investit peste 400 de milioane de euro în primele 9 luni ale acestui an şi am avut o creştere de producţie de peste 4%, lucru remarcabil.

 

5. Dedeman - 5,19 miliarde de euro

Georgiana Grigoraş, Specialist Relaţii Publice Dedeman: 

Acest premiu ne onorează şi pot să spun că nu ne recunoaşte doar valoarea companiilor din grup, ci în primul rând este o confirmare a angajamentului nostru de a investi responsabil, de a sprijini comunităţi şi de a crede în puterea oamenilor, în puterea echipelor, dorim să facem împreună un viitor mai sustenabil, să îl construim aici, acasă.

Bineînţeles că vorbim despre acest context global care înseamnă foarte multe schimbări, este marcat de foarte multe necunoscute, însă credem că o reţetă sigură pentru succes rămâne aceeaşi. Rezilienţa până la urmă se clădeşte doar prin muncă onestă, prin alegeri bine cântărite, prin încredere în puterea comunităţii şi în oameni şi prin inovaţie.

 

4. Banca Transilvania - 5,33 miliarde de euro

Bogdan Pleşuvescu, director general adjunct şi vicepreşedinte Banca Transilvania:

Aş vrea să felicit toţi membrii acestui top deoarece prin contribuţia lor, realizând aceste creşteri an de an, cresc capitalul românesc, dar şi investiţiile în economia reală. Suntem mândri că suntem principalul finanţator al economiei din România.

Îndemn toate companiile din acest top să se gândească cum se dezvoltă mai departe şi cum îşi dezvoltă afacerea, inclusiv prin a intra pe pieţe din străinătate. Numai aşa putem să contribuim la creşterea importanţei şi a capitalului din România.

Banca Transilvania a primit acum câteva zile rating investment grade, ceea ce este o recunoaştere a tuturor eforturilor noastre pe care le-am făcut, a contribuţiei pe care o avem în economie, dar şi a modului transparent în care tratăm investitorii.

 
 
3. UiPath - 7,19 miliarde de euro
 
Tudor Cosăceanu, Regional Vice President România & Moldova:
 
Săptămâna aceasta am venit de la Chişinău şi lângă mine era Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi îi povesteam cum bursa de la Varşovia a adoptat soluţiile noastre pentru a-şi eficientiza şi automatiza anumite operaţiuni şi era foarte încântat şi curios să vadă cum ar putea să adopte şi ei local, mai ales că un jucător similar din regiune a trecut prin această etapă.
 
Îmi doresc ca sectorul public să adopte tehnologiile noastre, precum jucătorii din sectorul privat le-au adaptat şi au devenit campioni nu doar locali, ci şi regionali.
 
 
2. OMV Petrom - 9,31 miliarde de euro
 
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu Explorare şi Producţie:
 
OMV Petrom se află pe acest podium de 20 de ani. La început era o companie de Oil&Gas, ceea ce avem astăzi în faţă este o companie care are în portofoliu soluţii de energie eoliană, soluţii de energie fotovoltaică, electromobilitate, energie electrică. Ne transformăm urmând cerinţele pieţei şi clienţii.

Dar, în acelaşi ne transformăm ducând la capăt unul dintre proiectele cele mai mari, Neptun Deep. Avem un rig în portul Constanţa care să pregăteşte pentru a pleca în foraj la începutul anului viitor.

Aş dori să mulţumesc colegilor care stau în spatele echipei OMV Petrom, care asigură energie în regim continuu. Drumul nostru de a face România mai prosperă nu se opreşte aici, avem un plan de investiţii de 11 mld. de euro până în 2030.

Ţinta spre decarbonizare este una corectă, trebuie să ne ducem către o economie circulară, nu una liniară.

 
 
1. Hidroelectrica - 11,12 miliarde de euro
 
Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica:
 
Hidroelectrica înseamnă România. Fără doar şi poate după listarea de succes de anul trecut avem o mare responsabilitate nu doar pentru acţionari, dar şi pentru cei peste 600.000 de clienţi cărora le livrăm în fiecare zi energie electrică, bineînţeles şi serviciile de sistem, unde aproximativ 70% din servicii sunt date de noi.
 
Până să vină tsunamiul de investiţii a început uraganul de investiţii, în momentul de faţă 255 de milioane de euro anul acesta semnate contracte, mentenanţă, modernizare şi investiţii, urmează încă 800 de milioane în perioada următoare, investim în core assets, dezvoltăm cultura organizaţională şi încercăm să contribuim cât mai mult la stabilitatea sectorului energetic.
 
Avem o ţară extrem de bogată, avem resurse foarte bune, trebuie să fim consecvenţi, să fim deştepţi şi să fim curajoşi. Nu avem voie să aplecăm capul pentru că toată Europa a aflat ce înseamnă România, toată Europa ştie ce înseamnă Romgaz, ce înseamnă Nuclearelectrica, ce înseamnă Hidroelectrica.
 
 
PREMII SPECIALE
 
Premiul pentru susţinerea constantă a economiei româneşti - Garanti Bank
 
Mustafa Tiftikcioglu, CEO al Garanti BBVA România:
 
Suntem foarte mândri să primim acest premiu. Anul acesta marcăm 26 de ani în piaţa românească, încercăm să ne sprijinim clienţii în toate ariile, corporate, dar şi individuali. Suntem foarte recunoscători pentru încrederea pe care clienţii noştri o pun în noi.
 
 
Premiul pentru contribuţia la dezvoltarea oraşului Cluj-Napoca prin reconversie şi regenerare urbană - RIVUS
 
Sorin Guttman, manager RIVUS
 
RIVUS este un proiect inspirat de clujeni, un proiect dedicat comunităţii, o premieră şi pentru noi, deşi am mai realizat proiecte de regenerare urbană. Este pentru prima dată când activitatea industrială de pe platformă a fost mutată şi dezvoltată într-o altă locaţie.
 
 
Premiul pentru trei decenii de contribuţie la industria asigurărilor din România - Allianz-Ţiriac Asigurări
 
Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac Asigurări
 
Mulţumesc pentru acest premiu pe care îl ridic în numele echipei fantastice a Allianz-Ţiriac Asigurări, într-un moment în care aniversăm 30 de ani de prezenţă în această piaţă. Suntem cea mai românească multinaţională din piaţa asigurărilor din România şi ne mândrim cu asta.

Oferim protecţie financiară şi suntem alături de dumneavoastră atunci când contează cel mai mult. Piaţa asigurărilor are forţa de a se dubla la fiecare şapte ani, un ritm de creştere de 10% este unul minim pe care îl vedem posibil în această piaţă.

 

Premiul pentru transformarea bankingului cu ajutorul tehnologiei - Salt Bank

Robert Anghel, CBO Salt Bank:
 
ZF e la 26 de ani, iar noi facem în perioada următoare 260 de zile de când am lansat Salt Bank în România. E o super onoare pe care o avem, să fim aici pe scenă, dar mai ales pentru recunoaşterea pe care am găsit-o în piaţă.
 
Am lansat banca în 4 aprilie, în 14 aprilie aveam deja 100.000 de utilizatori, până la finalul anului vom avea peste 300.000 de utilizatori. E spectaculos, suntem recunoscători pentru reacţia pe care am primit-o în România. Mulţumesc Ziarul FInanciar şi la mulţi ani!
 
 
Premiul pentru investiţia care a pus o nouă fabrică de medicamente pe harta României - STADA
 
Mihai Fugarevici, Director General STADA

Industria farmaceutică este o industrie strategică şi orice investiţie în această industrie consolidează aprovizionarea cu medicamente a României, dar şi a Europei. Indiferent de cifrele pe care le vedem în această seară, când este vorba de sănătate nu cred că mai contează atât de mult, de aceea industria farmaceutică vine şi ajută.

 

Premiul pentru contribuţia continuă la dezvoltarea pieţei de birouri din România - AFI Europe România

Emma Toma, Head of Office Division, AFI Europe România:
 
AFI Europe este un dezvoltator care este prezent în România încă din 2005, nu doar pe segmentul de birouri, ci şi pe segmentul de retail, avem trei malluri, dintre care cel mai mare din România este AFI Cotroceni, am lansat anul trecut un parc de retail la Arad, anul viitor vom lansa primul proiect rezidenţial exclusiv pentru închiriat, iar pe piaţa de birouri avem momentan 8 proiecte operaţionale şi 2 pe care le vom începe la începutul anului viitor.
 
Sunt proiecte care au o valoare puţin peste 600 de milioane de euro. Ce vreau să spun pe scurt este că noi primim multe premii în fiecare an şi suntem onoraţi şi fericiţi că le primim, dar ele nu ar însemna nimic fără validarea primită din partea clienţilor şi chiriaşilor noştri.
 
 
Premiul pentru susţinerea inovaţiei şi tehnologiei prin educaţie - Politehnica Timişoara
 
Florin Drăgan, rector, Universitatea Politehnica din Timişoara:
 
Politehnica a împlinit 104 ani, în această toamnă am sărbătorit la Timişoara 100 de ani de la primul absolvent cu studii superioare din Vestul României, inginer. Timişoara este a doua zonă industrială a ţării, iar atunci când s-a dorit o universitate, a fost ales un profil tehnic.

Ne bazăm şi pe o experienţă de management privat. Avem cea mai mare conferinţă din afara Bucureştiului pe zona de tehnologie, anul acesta l-am avut invitat pe Garry Kasparov, iar anul trecut pe Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia.

În perioada următoare începem cursuri cu profesorii despre modul în care trebuie să predea folosirea AI către studenţi. Este important ca studenţii să ştie cu ce se vor confrunta când vor ajunge în companii.

 
Premiul pentru iniţiativa de a face România mai responsabilă şi mai curată - RetuRO 
 
Cătălina Marga, CFO RetuRO:
 
Mulţumesc Ziarului Financiar pentru acest premiu. Felicitări pentru cei 26 de ani în care prin pasiune şi spirit critic aţi pus lupa asupra mediului de afaceri din România. Sunt onorată să primesc acest premiu în numele echipei RetuRO, o echipă formată din oameni cu mare pasiune şi multă energie, care au depus un efort foarte mare într-un timp foarte scurt pentru ca acest proiect să devină realitate.
 
Dacă vorbim despre cifre sau despre realizările într-un timp foarte scurt ale RetuRO în ROmânia, astăzi avem 7 centre de numărare şi sortare, peste 800 de angajaţi, în ultimele luni rata de returnare a fost peste 80% şi sunt aproape 3 miliarde de ambalaje returnate în sistem în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels