Eveniment

Gălăţenii se revoltă pentru majorarea impozitului auto. Adevărul este însă că România are printre cele mai mici taxe pe proprietate din Uniunea Europeană. România colectează la bugetul de stat 0,3% din PIB ca taxe pe clădiri şi terenuri, a treia cea mai mică rată din Uniunea Europeană

Gălăţenii se revoltă pentru majorarea impozitului...

Autor: Răzvan Botea

20.01.2021, 18:15 325

Consiliul local al Galaţiului a aprobat în decembrie creşterea impozitului pe autoturisme cu 50%, decizie care a stârnit proteste în municipiu. Sute de cetăţeni au participat la două proteste în faţa Primăriei şi au cerut revenirea la valoarea impozitului de anul trecut. Decizia a fost suspendată după ce Prefectura a atacat-o în instanţă, potrivit Mediafax.

Impozitul pe proprietate este, însă, în România printre cele mai mici din Uniunea Europeană şi ar putea fi un instrument la îndemâna guvernului în a încerca să aducă mai mulţi bani în bugetul de stat.

„Nu numai că ar trebui să mărească impozitul (guvernul - n. red.), trebuia să o facă de 5 ani. Primăriile şi-au umflat salariile într-un mod nesustenabil, după care au ridicat din umeri, au cerut bani de la prefectură care la rândul lor au cerut la guvern. Trebuia să le dea voie să majoreze taxele locale cât îşi permit ca să acopere cheltuielile“, comentează, pentru ZF, Adrian Benţa, consultant fiscal.

Impozitul pe clădiri şi impozitul auto sunt taxe locale şi fiecare administraţie locală poate decide valoarea acestora, însă în limitele prevăzute de Codul fiscal. „Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% şi 0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local“, se arată în Codul fiscal.

România colectează din taxe pe proprietate printre cel mai puţin din Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că, în anul 2019 - cele mai recente date, România a colectat din impozitul pe clădiri 0,3% din PIB, faţă de o medie europeană de 1,1% din PIB. „Taxele pe proprietăţi au fost întotdeauna mici în România şi probabil vor fi în continuare mici pentru că şi nivelul de venituri e redus. În general la venituri foarte mici nu poţi pune taxe foarte mari. Pensia medie, de exemplu, e 1.400 de lei, la un asemenea venit nu poţi pune impozite mari“, a mai spus Adrian Benţa.

În 2019, România a colectat la bugetul de stat din taxe şi impozite pe proprietate 0,6% din PIB, adică 6,2 mld. lei. Spre comparaţie, din impozitul pe venit statul a colectat 23,5 mld. lei (2,2% din PIB) şi din impozitul pe profit 1,7% din PIB. Pe partea de impozit pe venit, România este pe ultimul loc la capitolul colectare în Uniunea Europeană, media europeană fiind la 9,6% din PIB. Diferenţa vine atât din nivelul veniturilor, care este mai mic decât media europeană, cât şi din cota de impozitare mică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO