Eveniment

GALERIE FOTO. Unde se schiază astăzi în România? Doar 15 pârtii sunt deschise, printre care pârtia de începători de la Azuga şi alte câteva la Voineasa, Păltiniş, Straja sau Poiana Braşov. România are în total aproape 220 de pârtii omologate

Galerie foto din Straja, judeţul Hunedoara. Primavara pe munte, zăpadă pe partie / Credit foto: Andrei Vass

Autor: Cristina Roşca

29.12.2022, 13:40 6157

Astăzi, doar 15 dintre cele aproape 220 de pârtii din România sunt deschise pentru schiorii sau pentru cei ce se dau cu snowboardul în perioada de iarnă, arată datele de pe snowpro.ro, Asociaţia monitorilor profesionişti de schi din România.

Informaţiile publice arată că printre pârtiile deschise se numără Cazacu Începători de la Azuga, Transalpina 1 de la Voineasa, două de la Straja (Platoul Soarelui şi Platoul Constantinescu) şi patru de la Păltinis (Blatoş (A), Poiana Poplăcii (B2), Arena (D) şi Soarelui (E)).

Pe aceste pârtii zăpada măsoară între 15 şi 25 cm. De altfel, doar pe două pârtii zăpada măsoară 25 cm, este vorba de Buscat 1 de la Muntele Băişorii şi de Platoul Constantinescu de la Straja. Aceasta din urmă este de altfel singura în cazul căreia este menţionat că se schiază în condiţii bune. La celelalte se se schiază în condiţii acceptabile sau este menţionat doar că sunt deschise.

Pe foarte multe dintre pârtii apare că nu e zăpadă deloc (zero centimetri), semn că iarna foarte blână a făcut ca şi la munte zăpada să fie doar o amintire din anii trecuţi. Există şi o serie de pârtii închise tehnic, dar şi aici zăpada e inexistentă sau prea puţină pentru a permite practicanţilor de sporturi de iarnă să se dea.

Cu o iarnă blândă şi un început de sezon lipsit de ninsori, într-o perioadă marcată de preţuri mari la energie, presiunea pe administratorii de pârtii este cu atât mai mare. Pentru a deschide pârtiile de schi e nevoie de pornirea tunurilor de zăpadă, care la rândul lor sunt mari consumatoare de energie.

România are aproape 220 pârtii de schi omologate, cu o lungime totală de 189 km, conform datelor Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului. Spre comparaţie, ţări precum Italia, Austria sau Elveţia au acest număr de kilometri doar într-o singură staţiune. Anul acesta au fost omologate 13 pârtii, adică 13,9 km. Alte patru pârtii sunt în curs de omologare iarna aceasta, aşa că ele vor intra în circuit în sezonul următor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO