Eveniment

Gap-ul de TVA s-a adâncit: România pierde 6 mld. euro pe an din TVA-ul neîncasat

Gap-ul de TVA s-a adâncit: România pierde 6 mld. euro...

Autor: Adelina Mihai

06.12.2021, 00:05 1106

România se află pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat la finalul săptămânii trecute.

Totodată, România îşi adânceşte pierderile din TVA cu 6 miliarde de euro în 2019 faţă de anul precedent din raport. Cele mai mici deficite de TVA înregistrează Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%), potrivit datelor analizate de firma de consultanţă PwC.

„Deficitul de încasare a TVA al României s-a înrăutăţit în 2019, ajungând la 35,16 mld lei, după ce avusese loc o ameliorare în 2018 faţă de 2017. Practic, bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, însemnând circa jumătate din deficitul pe care se estimează că bugetul îl va avea în acest an. Cred că se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF. De exemplu, în 2022 va demara raportarea prin fişierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate în alte state. Însă efectele acestei schimbări în raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, după ce majoritatea contribuabililor se vor înrola în noul sistem“, explică Daniel Anghel, partener şi liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

Pentru acest an, veniturile din TVA sunt estimate la 79 de miliarde de lei, în creştere cu peste 30% comparativ cu 2020, însă, dincolo de faptul că se raportează la un an extrem de dificil pentru activităţile economice, în care veniturile din TVA au scăzut comparativ cu anul anterior, încorporează şi plăţile amânate anul trecut, potrivit lui Vlad Boeriu, partener coordonator servicii fiscale şi juridice în cadrul firmei de consultanţă Deloitte România.

„În aceste condiţii, o reducere a deficitului de încasare la TVA ar ajuta la creşterea încasărilor bugetare din această taxă care reprezintă, în prezent, aproximativ 20% din totalul veniturilor la bugetul de stat“, a mai spus Vlad Boeriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO