Eveniment

Garantii pentru firme private sau investitii proprii ale statului? Cum comentati?

Garantii pentru firme private sau investitii proprii ale statului?

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: Acordarea de garantii de stat are efecte greu de cuantificat. Cum alegi intre doua companii care ambele au mii de angajati? Lasi pe una sa intre in faliment? Daca se creeaza un precedent, nu mai poti sa opresti pe nimeni

15.04.2009, 19:13 51
 

„Sa vedem cum se regasesc aceste garantii in celelalte ramuri conexe activitatilor firmelor respective. Ar trebui ca cel putin 50% din productie sa se faca pe orizontala in Romania, altfel sa nu se acorde aceste garantii", a spus Nita.

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat marti ca in urmatoarele zile va pregati un set de criterii pentru acordarea acestor garantii. Se va tine cont ca efectele sa fie sistemice, pe orizontala, sa creeze locuri de munca, iar domeniile strategice vor fi auto, energie, petrochimie, agricultura, siderurgie si constructia de locuinte si se va tine cont ca efectele sa fie sistemice, pe orizontala, si sa creeze locuri de munca. Insa constructia de locuinte ar putea fi facuta direct de stat, nu prin acordarea de garantii, sustine ministrul pentru IMM.
„As prefera sa facem un program national de constructie de locuinte in vederea acordarii primei case pentru tineri decat sa finantez o firma, chiar daca are 2.000 de angajati, fara sa se vada coeficientul multiplicator in economia romaneasca, ci in alte economii", a spus Nita.
 
Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia: Decizia de acordare a garantiilor de stat trebuie sa fie influentata de localizarea productiei companiei respective. In cazul Renault imprumutul de la BEI este strict pentru Romania. Gradul de localizare a productiei Dacia este de 78%Garantii in functie de localizare
Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, sustine pozitia ministrului pentru IMM potrivit careia decizia de acordare a garantiilor de stat ar trebui sa fie influentata de localizarea productiei.
„In cazul Renault imprumutul de la Banca Europeana de Investitii este strict pentru investitiile din Romania, atat pentru uzina, Renault Technologie Roumanie, dar si pentru furnizori. Gradul de localizare a productiei Dacia este in prezent de 78%. Acelasi lucru este valabil si pentru Ford - va incerca intr-o proportie cat mai ridicata ca productia sa fie localizata, asadar, se va ajuta industria locala si nu cea dintr-o alta tara", a declarat Stroe pentru ZF. Renault a solicitat un credit de 100 mil. euro de la BEI pentru care asteapta garantia statului. In aceeasi pozitie este si Ford care a cerut BEI un imprumut de 400 mil. euro. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, bugetul total pregatit pentru garantii de stat este de 1,5 mld. euro.
 
Pot crea un precedent periculos
„Acordarea de garantii de stat are efecte greu de cuantificat. Cum alegi intre doua companii care ambele au mii de angajati? Lasi pe una sa intre in faliment? Daca se creeaza un precedent, nu mai poti sa opresti pe nimeni, ar iesi oamenii in strada si ar intreba de ce nu le acorzi si lor sprijin. Se creeaza un hazard moral. E clar ca pentru relansarea economiei, trebuie creata o procedura uniforma si in niciun caz prin garantii de stat. Trebuie creata o procedura de acces, niste criterii transparente si egale de acordare de care sa beneficieze toata lumea, nu numai unii", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a adaugat ca in Franta si Anglia statul a hotarat sa acorde imprumuturi direct, prin scheme uniforme.
Pogonaru a mai spus ca ar trebui eventual stabilite conditii de acordare mai dure care sa oblige beneficiarii de garantii de stat la o performanta ulterioara.
O alta solutie de a relansa economia prin intermediul intregului sistem si prin reluarea creditarii de catre bancile comerciale este conceptul de „bad bank", spune Pogonaru.
„Se pune problema daca nu e mai bine sa iei din portofoliul bancilor activele nelichide (creantele pe care le au de incasat de la debitori - n.r.) si sa le plasezi intr-o banca separata, exact dupa modelul german. Bancile nu vor mai fi nevoie sa plateasca provizioane pentru clientii care au intarziat cu rambursarea datoriei, ceea ce implicit inseamna ca nu vor mai inregistra pierderi. Ar insemna o solutie uniforma pentru tot mediul de afaceri", spune Pogonaru.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO