Eveniment

Garda de Mediu a dat amenzi în valoare de 2 milioane de lei pentru poluarea aerului din Capitală, atât Primăriei Municipiului Bucureşti şi Primăriilor de Sector, precum şi operatorilor de salubritate cu care acestea au incheiat contracte de prestări servicii

Garda de Mediu a dat amenzi în valoare de 2 milioane de lei pentru poluarea aerului din Capitală, atât Primăriei Municipiului Bucureşti şi Primăriilor de Sector, precum şi operatorilor de salubritate cu care acestea au incheiat contracte de prestări servicii

Autor: Mediafax

06.04.2021, 17:39 141

Garda Naţională de Mediu a anunţat marţi că în perioada 2020-2021 a dat amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei administraţiei locale şi operatorilor de salubritate din Capitală, în urma unor controale care au vizat calitatea aerului şi gestionarea deşeurilor. 

Potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), în urma controalelor au fost constatate neconformităţi legate de nerealizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), lipsa constituirii şi actualizării registrului spaţiilor verzi, realizarea de construcţii fără deţinerea actelor de reglementare privind protecţia mediului, tăieri neautorizate de arbori, respectiv nerealizarea măsurilor dispuse de comisarii GNM în timpul controalelor anterioare.

Neregulile constatate au condus la aplicarea mai multor sancţiuni, atât Primăriei Municipiului Bucureşti şi Primăriilor de Sector, precum şi operatorilor de salubritate cu care acestea au incheiat contracte de prestări servicii.

Astfel, în perioada 2020-2021, comisarii GNM au aplicat Primăriei Capitalei 3 amenzi, în valoare de 115.000 de lei, pentru nerealizarea Planului Integrat de Calitate a aerului şi lipsa Registrului spaţiilor verzi.

De asemenea, potrivit unui comunicat al GNM, primăriile de sector au fost sancţionate după cum urmează:
Primăria Sectorului 1 - a primit 4 amenzi, în valoare totală de 267.500 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA şi pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Totodată, operatorul de salubritate care are contract de prestări servicii cu această primărie a fost amendat cu 100.000 lei pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.
Primăria Sectorului 2 – a primit 3 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA şi neîndeplinirea măsurilor impuse de GNM. Totodată, operatorul de salubritate cu care Primăria Sector 2 a încheiat contract de prestări servicii a primit 3 amenzi, în valoare totală de 115.000 lei, pentru depozitarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu.
Primăria Sectorului 3 – a fost sancţionată cu 6 amenzi, în valoare totală de 215.000 lei, pentru neîndeplinirea măsurilor PICA, realizarea de construcţii fără autorizaţie de mediu, tăieri neautorizate de arbori şi nerealizarea măsurilor impuse de GNM. De asemenea, operatorul de salubritate care deserveşte Sectorul 3 a fost a primit 9 amenzi, în valoare totală de 595.000 lei, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu, predarea deşeurilor la operatori economici neautorizaţi, lipsa prevenirii poluării atmosferei, nerespectarea prevederilor din autorizaţia de mediu şi nerealizarea măsurilor impuse de GNM.
Primăria Sectorului 4 – a primit 3 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA şi pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Operatorul de salubritate care are contract încheiat cu primăria de sector a fost amendat cu 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.
Primăria Sectorului 5 – a primit 3 amenzi în valoare totală de 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA şi pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Totodată, operatorul care deserveşte acest sector a primit 3 amenzi în valoare de 210.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de salubrizare şi funcţionarea fără autorizaţie, pentru care a primit şi o sancţiune complementară de sistare a activităţii.
Primăria Sectorului 6 – a fost sacţionată cu 3 amenzi însumând 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA şi pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Potrivit GNM; însumate, amenzile ajung la 1.977.000 lei.

AFACERI DE LA ZERO