Eveniment

Gaurile negre Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitramonia intra in lichidare

Gaurile negre Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitramonia intra in lichidare

Click pentru imaginea marita

29.01.2007, 18:54 29

Societatile brasovene Tractorul, Rulmentul si Nitramonia Fagaras ar putea fi lichidate anul acesta, intrucat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a decis sa aplice lichidarea voluntara.
Cele trei companii aveau la sfarsitul anului 2005 datorii de aproape 280 de milioane de euro, iar in fiecare an au impreuna cateva zeci de milioane de euro pierderi.
Atanasiu crede ca exceptarea de la legea insolventei timp de sase luni si lichidarea voluntara este singura solutie pentru aceste societati, intrucat in caz contrar nu s-ar putea privatiza nici macar activele viabile, potrivit Mediafax.
Cele trei societati care vor intra in lichidare voluntara au datorii ridicate, triple fata de cifra de afaceri si au fost in ultimii trei ani pe pierderi. Astfel, acestea nu reprezinta ca intreg interes pentru investitori. Mai mult decat atat, pretul lor de vanzare nu va putea acoperi datoriile pe care le au aceste societati.
Astfel, Tractorul, Nitramonia si Rulmentul Brasov risca sa dispara ca brand-uri de pe piata romaneasca daca nu va fi nimeni interesat sa cumpere macar numele acestora.
De ce s-a ajuns insa aici? De ce la fiecare dintre aceste societati s-au inregistrat in medie trei incercari de privatizare esuate?
"Cred ca privatizarile acestor societati au esuat din cauza inflexibilitatii liderilor sindicali, precum si din cauza inflexibilitatii cumparatorilor vizavi de anumite conditii. Desi nu ma simt confortabil sa comentez declaratiile domnului Atanasiu, vreau sa spun ca eu am evitat pe cat posibil lichidarea acestor societati", a spus Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS.
Diferentele dintre lichidarea voluntara si cea judiciara sunt ca in urma lichidarii voluntare se poate obtine o valoare mai mare, vanzarea se poate face pe fluxuri si nu bucata cu bucata, se pot pastra o serie de locuri de munca si dureaza mai putin.
Cu toate acestea lichidarea voluntara se poate transforma in lichidare judiciara, la cererea oricaruia dintre creditori.
"In momentul in care aceste firme vor intra sub lichidare judiciara, va fi angajata o firma de lichidatori care nu are interesul sa vanda foarte repede, luandu-si un procent cat mai mare din vanzare (intre 5 si 15%)", a mai spus Orasanu. "Nu cred ca este posibil ca din pretul de vanzare sa se acopere datoriile acestor societati", a mai spus Orasanu.
Reprezentantii AVAS au anuntat inca de la sfarsitul anului trecut faptul ca societatile Tractorul si Rulmentul vor fi privatizate pe module, intrucat acestea au datorii foarte mari.
In legatura cu Nitramonia, Atanasiu a spus la sfarsitul anului trecut ca procesul de privatizare va fi realizat atat prin vanzarea de actiuni a partii care are ca obiect de activitate explozibilul, cat si prin vanzarea celorlalte active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO