Eveniment

Gazele si electricitatea s-ar putea ieftini de la 1 iulie

05.05.2009, 19:44 23

Pretul platit de populatie pentru gazele naturale si electricitate ar putea sa scada de la 1 iulie, insa Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu are inca datele care sa justifice o astfel de masura, a declarat ieri presedintele institutiei, Petru Lificiu.

„Ar putea fi posibila o noua scadere a pretului gazelor la 1 iulie, dar si la electricitate, dar deocamdata nu avem toate evaluarile", a spus Lificiu la finalul audierilor din Comisia pentru abuzuri, coruptie si pentru petitii din Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.
Presedintele ANRE a mai spus ca unele companii mari din domeniul gazelor naturale, precum E.ON si GDF Suez, discrimineaza consumatorii romani fata de cei din alte state si gasesc „artificii legale" ca sa ceara cresteri de preturi.
Lificiu a fost audiat de deputati in privinta justificarii scaderii cu doar 3% a pretului gazelor de la 1 mai, in conditiile in care alte tari europene au taiat tarifele cu procente cuprinse intre 5 si 12%.
Comparativ cu piata locala, Bulgaria a anuntat in februarie ieftinirea gazelor cu 11,56% datorita reducerii pretului barilului de petrol si a programat noi ieftiniri din iulie. La momentul anuntului, mia de metri cubi in Bulgaria, tara dependenta aproape in totalitate de importurile de gaz din Rusia, costa circa 130 de euro. In Romania, mia de metri cubi de gaze costa in prezent de doua ori mai mult, adica circa 260 de euro.
In replica la declaratiile lui Lificiu, companiile controlate de grupul german E.ON in Romania au anuntat ca ar putea actiona in justitie ANRE pentru ca autoritatea a redus, la 1 mai, preturile catre consumatori cu 3%, costurile operatorilor nefiind astfel acoperite, potrivit Mediafax. De asemenea, grupul german a mai anuntat ca ar putea recurge la disponibilizari in masa, invocand ca motive politica de preturi a ANRE si presiunile asupra cheltuielilor, in special a celor de personal.
„Politica de preturi a ANRE, si anume reducerea nefundamentata pana acum a preturilor cu 3% de la 1 mai, coroborata cu presiunea asupra cheltuielilor si in special cu cea asupra cheltuielilor de personal - asa cum a anuntat presedintele ANRE - ar putea sa ne oblige sa recurgem in curand la disponibilizari in masa", spun oficialii E.ON.
Ministerul Economiei a recomandat companiilor privatizate din domeniul energiei sa nu invoce criza economica drept pretext pentru concedieri, potrivit unor surse din instritutie citate de Mediafax.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO