Eveniment

Gazoductul Iaşi-Ungheni este funcţional, dar nu se ştie cine va furniza gazul: Petrom sau Romgaz?

Foto: Liviu Chirică

Foto: Liviu Chirică

Autor: Alexandru Moise, Iulian Anghel

28.08.2014, 00:05 471

Gazoductul Iaşi-Ungheni care va alimenta cu gaz o parte din Republica Moldova  a fost inaugurat ieri de premierii României şi Republicii Moldova, dar premierul Ponta a refuzat să spună cine va furniza gazul -  Romgaz sau OMV Petrom? - el afirmând doar că ambele sunt companii româneşti aflate în competiţie.

Ponta a susţinut însâ că gazul din România nu doar că va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Republica Moldova nu va mai sta niciodată cu frica că rămâne fără energie. Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă a precizat că în prezent se află în ultima etapă de finalizare con­tractele de furnizare a gazului, iar primele cantităţi vor fi livrate începând cu 1 septembrie.

Gazoductul ajunge la Ungheni, un mic orăşel aflat la 114 kilometri de capitala ţării Chişinău. Astfel, deocamdată, de gazul românesc vor beneficia din septem­brie doar 2% din cetăţenii Republicii Mol­dova, prin urmare este mult spus că Moldova nu va mai depinde de gazul rusesc sau că nu va mai sta cu „cu frica în sân“. Va mai sta până ce se vor construi cei 114 kilometri până la Chişinău, principalul consumator al ţării.

Gazoductul a costat 30 mil. euro şi a fost  finanţat în majoritate de statul român. Gazoductul are o capacitate orară de 1.266 MW, ceea ce într-un an înseamnă cam un miliard de metri cubi de gaz. România a consumat anul trecut circa 12 miliarde de metri cubi de gaze proveniţi în cea mai mare parte din producţia internă. Potrivit oficialilor,  gazul va fi vândut  la preţul pieţei din România, adică în jur de 255 de dolari pe mia de metri cubi. Spre com­paraţie, preţul plătit de moldoveni pentru gazul rusesc furnizat de Gazprom este de 439 $ pe mia de metri cubi.

Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele două staţii de creştere a presiunii. Aceste instalaţii au un cost total de 120 milioane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin. De asemenea, Republica Moldova trebuie să realizeze conexiunea de la Un­gheni la Chişinău în următorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO