Eveniment

Gazprom va relua construcţia gazoductului Nord Stream 2 către Germania

Gazprom va relua construcţia gazoductului Nord Stream 2...

Autor: Mediafax

10.01.2021, 19:20 2258

Gazprom va relua construcţia gazoductului Nord Stream 2 către Germania în această săptămână, după ce sancţiunile SUA au întrerupt construcţia mai bine de un an, relatează Financial Times.

Grupul de gaze controlat de Kremlin va începe lucrul într-o secţiune a Mării Baltice administrată de Danemarca, în ciuda măsurilor Washingtonului menite să oprească proiectul finanţat de cinci dintre cele mai mari companii energetice din Europa.

SUA, susţinute de Polonia şi alte state din estul UE, spun că Nord Stream 2 este un proiect politic menit să sporească dependenţa Europei de Moscova şi să ocolească conductele deja existente prin Ucraina. Rusia şi Germania spun că este o iniţiativă pur comercială, menită să satisfacă în viitor cererea mai mare de gaze din Europa.

Conducta de 9,5 miliarde de euro a fost de mult una dintre cele mai aprinse probleme geopolitice din Europa şi un punct de referinţă pentru relaţiile dintre Moscova şi statele UE.

Decizia administraţiei Donald Trump de a impune sancţiuni împotriva conductei, promovând în acelaşi timp exporturile de gaz propriu către Europa, a stârnit discuţii intense cu privire la dreptul Europei de a-şi alege propriile surse de energie şi relaţii comerciale mai largi cu SUA.

Aceste sancţiuni au amânat deschidere planificată a conductei de la mijlocul anului 2020 şi au obligat Gazprom să-şi adapteze abordarea pentru a face faţă pierderii contractorilor străini, în timp ce Washingtonul a promis să impună în continuare restricţiile necesare pentru a bloca finalizarea proiectului.

Lucrările la conducta lungă de 1.230 km au fost oprite în decembrie 2019, când compania elveţiană de instalare a ţevilor Allseas a abandonat proiectul pentru a evita sancţiunile SUA, cu 94% din lungimea finalizată. Acest lucru a forţat Gazprom să găsească şi să-şi pregătească propriile nave pentru a aşeza restul de 120 km de conductă pe fundul mării.

Noile sancţiuni SUA adoptate luna aceasta se aplică şi companiilor care asigură şi certifică operaţiunile de instalare a conductelor, complicând în continuare eforturile Gazprom. DNV GL, o companie norvegiană de evaluare a riscurilor, a spus deja că a încetat toate activităţile de inspecţie legate de conductă şi că nu va putea să certifice finalizarea acesteia.

În timp ce conducta este deţinută în totalitate de Gazprom, jumătate din costul său a fost asigurat de cinci companii din UE: Shell, Uniper, OMV, Wintershall şi Engie. De asemenea, proiectul a fost susţinut cu fermitate de Berlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO