Eveniment

Geoană: Dacă proiectul meu politic va avea succes, mă gândesc să candidez în 2014 la alegerile prezidenţiale

Geoană: Dacă proiectul meu politic va avea succes, mă gândesc să candidez în 2014 la alegerile prezidenţiale

Geoană: Sunt convins că ne vom reîntâlni cu foarte mulţi colegi de bună calitate, partea sănătoasă a PSD, de la liberali, partea sănătoasă de la alte partide, partea sănătoasă de la alte partide care nu sunt parlamentare şi care în acest moment simt nevoia de a se aduna sub un alt stindard.

Autor: Iulian Anghel, Gabriel Pecheanu

05.12.2011, 00:00 543

Senatorul Mircea Geoană (54 de ani), exclus din PSD acum două săptămâni, şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014, acest lucru depinzând însă de rezultatele pe care viitorul său proiect politic le va înregistra în alegerile parlamentare din 2012.

"Faza de semifinale sunt alegerile din 2012. Dacă voi avea succes în 2012, dacă voi putea să construiesc sau să reconstruiesc, atunci cred că şansele pentru 2014 sunt destul de frumoase", a menţionat Mircea Geoană, duminică, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", de la ProTV.

El spune că nu ştie de ce a fost exclus din PSD şi a adăugat că are un proiect politic care va fi lansat "în cel mai scurt timp." "Eu am spus, la finele acelui faimos Comitet Executiv, «adio tovarăşi» acelora care consider că nu mai au nimic comun cu mine, dacă au avut vreodată, dar am spus şi «pe curând prieteni», pentru că sunt convins că ne vom reîntâlni cu foarte mulţi colegi de bună calitate, partea sănătoasă a PSD, de la liberali, partea sănătoasă de la alte partide, partea sănătoasă de la alte partide care nu sunt parlamentare şi care în acest moment simt nevoia de a se aduna sub un alt stindard."

Ca o prognoză, Geoană mai crede că, în următoarele luni, liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu nu vor mai fi în funcţiile de preşedinţi ai PSD şi PNL, iar Emil Boc nu va mai fi premier. "Profeţia era în baie, tot aşa de unul singur? Haideţi că acum chiar discutăm lucruri serioase. De când s-a format USL, de a doua zi am văzut tot felul de mici guşteri sărind pe televizor, care ştiu ei, au calculat ei, au aflat ei… USL a început să scadă de când s-a născut. E îngrozitor. Acum o armată de oameni se duc după Geoană… Haideţi să fim serioşi. Acum discutăm despre bugetul ţării, nu despre aventurile lui Mircea Geoană în vis", a declarat în replică Crin Antonescu.

Geoană a intrat în prim-planul scenei politice când a fost numit de către Ion Iliescu, în 1996, în funcţia de ambasador în Statele Unite. El a rămas în această poziţie şi pe vremea lui Emil Constantinescu, pentru ca, la finalul lui 2000, să fie numit de Adrian Năstase, premierul de atunci al PSD, care câştigase alegerile, în funcţia de ministru de externe. Geoană a avut o imagine bună fiind văzut mult mai "occidental" decât o parte din liderii PSD. Totuşi, când a mers în faţa electoratului, el a pierdut toate bătăliile - pentru primăria Capitalei, în 2004, plus alegerile prezidenţiale din 2009, când soarta lui s-a modificat, practic, în 48 de ore. În 2005 el a câştigat preşedinţia PSD, principalul partid de opoziţie, în faţa lui Ion Iliescu, cel căruia îi datorează poziţia de ambasador, dar spune Geoană, nu-i datorează cariera politcă interioară. În 2010, după pierderea alegerilor prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, Geoană a fost debarcat de la conducerea PSD de către Victor Ponta, cel care acum l-a şi exclus din partid.

Excluderea lui Geoană din PSD la care s-a adăugat şi înlocuirea lui din funcţia de preşedinte al Senatului, a dat posibilitatea PDL-ului, principalul partid de guvernământ, să preia, prin Vasile Blaga, a doua poziţie din stat.

El a apreciat că momentul ales pentru excluderea sa din PSD, "pentru predarea preşedinţei Senatului către actuala putere, este extrem de prost inspirată".

De-a lungul timpului, Geoană a invocat relaţiile bune pe care le are cu americanii, aceasta constituind un atu pe care îl invocă şi pentru perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2014, atunci când Traian Băsescu nu va mai candida, iar până în prezent nu există un lider politic care să se fi detaşat în sondaje.

În cazul în care Geoană va reuşi să-şi facă partid, el va muşca din felia USL (PSD plus PNL), ceea ce va şubrezi poziţia acestei alianţe pentru câştigarea alegerilor parlamentare din 2012.

USL, condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu, trebuie neapărat să obţină 50% plus unu din voturi pentru a forma Guvenul. În caz contrar, mai mult ca sigur că Traian Băsescu nu le va acorda mandatul. USL conduce în sondajele care circulă pe piaţă, dar Geoană spune că trendul este de scădere.

După pierderea suferită în 2009, din PSD s-au desprins mai mulţi lideri Ð Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea sau Marian Sârbu - care au format UNPR, partid care a intrat la guvernare alături de PDL şi UDMR. Geoană spune că noua sa formaţiune politică nu vrea să fie, sub nicio formă, un al doilea UNPR. El nu a dat mai multe detalii despre formaţiunea politică la care lucreză, ci doar a spus că, după excluderea din PSD, a primit multe încurajări, iar traficul contrului său de pe reţeaua de socializare Facebook a crescut: "Am un trafic pe Facebook şi pe conturile mele cum nu am avut niciodată... Eu cred că este un început de emulaţie, pe de o parte, a zonei nemulţumite din PSD, dar şi din PNL. Mă sună liberali foarte mulţi care nu înţeleg ce se întâmplă."

În ciuda faptului că Băsescu i-a fost adversar de-a lungul anilor, multă lume nu poate uita că, în 2008, Geoană a bătut palma cu rivalul său pentru formarea guvernului PDL-PSD care a stat la putere nouă luni din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO