Eveniment

Georgescu, BNR: Avem plan de reacţie şi monitorizăm atent băncile greceşti

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR: Am luat toate măsurile pentru a putea reacţiona şi a minimiza costurile în cazul unei situaţii mai puţin favorabile în România

Autor: Claudia Medrega

16.06.2011, 23:56 1670

BNR a luat măsuri preventive de monitorizare atentă a băncilorromâneşti cu capital grecesc, inclusiv prin solicitarea unorraportări săptămânale, iar rezultatele raportărilor au arătat căaceste bănci sunt solide din punct de vedere financiar, a declaratFlorin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi responsabil cupolitica bancară.

"Datele bilanţiere recente arată că aceste bănci sunt binecapitalizate, au o rată de solvabilitate de 15,7%, cu un punctprocentual peste media sistemului. Din punct de vedere financiarele sunt într-o situaţie foarte bună. Pe de altă parte, BNR a luatmăsuri preventive de monitorizare atentă a băncilor respective,inclusiv prin solicitarea unor raportări săptămânale în ceea cepriveşte principalii parametri care reflectă situaţia lorfinanciară", a declarat Georgescu.

El are în responsabilitate supravegherea sistemului bancar şi aexplicat că BNR a pregătit un plan de "reacţie" ce include măsuricare în conformitate cu legislaţia românească vor fi aplicategradual, într-un dozaj adecvat, în funcţie de situaţia concretă afiecărei bănci cu capital grecesc din România.

"Băncile din România care au ca acţionari băncile greceşti suntsubiect de drept românesc. Ele sunt organizate, reglementate şisupravegheate în concordanţă cu legislaţia românească. Avem toatescenariile de risc transpuse într-un program de reacţie, care va fiaplicat în funcţie de evoluţiile concrete. Există măsuri de reacţiepentru toate ipostazele. Cred că este mai înţelept şi mai raţionalsă aşteptăm să vedem cum evoluează lucrurile. Poate nu este atât denegativ cum spun unii. Poate există şi alte interese în spateleunor analize."

Sub povara unor datorii imense, Grecia trece prin cele mai grelemomente din istoria ei economică şi o întreagă Europă încearcă să osalveze "de la faliment".

Georgescu a afirmat că BNR, ca autoritate de reglementare şisupraveghere, nu are obligaţia să acţioneze preventiv în ceea cepriveşte calitatea de acţionar semnificativ a băncilor-mamăgreceşti la subsidiarele din România. Astfel, vor fi luate măsuridoar atunci când una dintre aceste bănci greceşti se va dovediincapabilă să susţină financiar o subsidiară din România, ceea cenu este cazul în prezent după cum a dat asigurăriprim-viceguvernatorul BNR, amintind că băncile greceşti au fostfoarte prompte atunci când a fost cazul să susţină subsidiarelelocale.

Poziţia de lichiditate a băncilor greceşti este "confortabilă",iar faptul că acestea deţin un portofoliu substanţial de titluri destat le dă posibilitatea să acceseze fonduri de la BNR prininstrumentele cunoscute.

"Am luat toate măsurile pentru a putea reacţiona şi a minimizacosturile în cazul unei situaţii mai puţin favorabile înRomânia."

În ceea ce priveşte eventuale retrageri de depozite de labăncile greceşti, Georgescu a spus că nu sunt oportune şi explicatcă băncile din România sunt monitorizate, iar monitorizarea aratăcă au suficientă lichiditate, inclusiv titluri de stat, care pot fitransformate rapid în disponibilităţi băneşti.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Este clar că domeniul ăsta a ajuns la o saturare (creditul de retail - n.red.). Cum să stimulezi consumul când necazul în care am ajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului.Isărescu:Nu mai există câmp de expansiune pentru creditareapopulaţiei

Băncile trebuie să acorde o importanţă mai mare credităriicompaniilor, având în vedere că nu mai există spaţiu de expansiunerapidă pentru creditarea populaţiei, ritmurile posibile fiind de3-5%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Este clar că domeniul ăsta a ajuns la o saturare (creditul deretail - n.red.). Cum să stimulezi consumul când necazul în care amajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului. Toate datelearată, în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei bancabile,că nu mai există câmp de expansiune rapidă. Există doar câmp dereplacement, undeva pe la 3-5%. Nu o să mai vedem ritmuri de50-60%".

El a susţinut că în România există un dez­echilibru, având învedere că segmentul de creditare a companiilor a rămas în urmă încazul unor bănci şi există, în unele situaţii, probleme legate decitirea bilanţurilor de companie.

"Ţara asta a avut bancheri care au ştiut să finanţeze comerţul,un business, o activitate bancară. Trebuie început de jos, de lacontabilitate, să citească omul un bilanţ, să ştie indicatorii,altfel discutăm degeaba", a afirmat guvernatorul, care în ultimiiani şi-a dezvoltat şi un business propriu, cu vin.

El a amintit că unele bănci au dificultăţi cu reţeauasupradimensionată, nepregătită pentru altceva decât pentru creditede retail.

Referitor la remuneraţia personalului din bănci, Isărescu aatras atenţia că, urmărind doar câştigul pe termen scurt, mulţibancheri au subevaluat riscurile la care s-au expus pe termen maiîndelungat.

Este bine că s-au privatizat băncile, dar creditul învalută nu este atât de bun

Privatizarea băncilor a fost benefică, însă creditul în valutănu este atât de bun, Banca Centrala Europeană lansând acumrecomandări de stopare a creditului în valută. "În ceea ce priveştecapitalul băncilor, este foarte bine că s-au privatizat băncile,dar a apărut un produs secundar, respectiv creditul în valută, carenu este atât de bun. Dacă ne uităm cu 3-4 ani în urmă nu preaîndrăzneai să spui ceva despre creditul în valuta, că erai pus lazid. Acum BCE ne dă recomandări şi ştiţi cum vine cu recomandărileastea, cum să stopăm expansiunea periculoasă a creditului învalută", a afirmat Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO