Eveniment

Georgiana Drăghici, soţia trezorierului PSD Mihai Drăghici, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

Georgiana Drăghici, soţia trezorierului PSD Mihai...

Autor: Florin Zafiu

14.05.2019, 14:24 135

Georgiana Drăghici, soţia trezorierului PSD Mircea Drăghici, a fost condamnată, marţi, de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la abuz în serviciu. 

Cei trei inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la câte trei de închisoare cu suspendare. Decizia magistraţilor Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Pe 8 martie 2017, DNA i-a trimis în judecată, în stare de libertate, pe Mircea Cristian Meleşteu, la data faptei director al Direcţiei Programe şi Activităţi pentru Studenţi din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, pe Georgiana Drăghici, pentru mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la favorizarea făptuitorului, şi pe Doru Marian Bălăşoiu, acuzat de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susţin că Mircea Meleşteu, în calitate de director al Direcţiei Programe şi Activităţi pentru Studenţi din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, a contribuit, în anul 2013, la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală şi leadership pentru organizaţia de tineret a unui partid politic, la două hoteluri din Poiana Braşov aflate în administrarea Complexului Sportiv Naţional Poiana Braşov. Cheltuielile de cazare şi masă ale celor 102 de participanţi, în valoare de 14.000 lei au fost suportate din fondurile publice gestionate de către Ministerul Tineretului şi Sportului, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formaţiunea politică.

În plus, o mare parte dintre persoanele care figurau pe lista de participare la acel proiect sunt studenţi ai unei facultăţi din Piteşti care nu au participat efectiv la eveniment.

Pe de altă parte, Georgiana Drăghici i-a cerut, în decembrie 2013, unei alte persoane să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenţi ai facultăţii respective, destinatari fiind Doru Bălăşoiu şi încă o persoană, cu indicaţia de a-l “completa cu mai multe tipuri de scris”.

În aceeaşi perioadă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Bălăşoiu, la solicitarea Georgianei Drăghici, a falsificat semnăturile unor studenţi ai facultăţii din Piteşti, care apar pe lista participanţilor fictivi la proiectul studenţesc Ed Eco Sport, pe diagrama de cazare şi pontajul de masă. Funcţionarii Ministerului Tineretului au decontat proiectul şi în baza acestor documente, fără a avea cunoştinţă despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea actelor.

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor, Drăghici a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia cu privire la aspectele esenţiale şi totodată, a determinat o altă persoană să facă afirmaţii mincinoase în cadrul declaraţiei de martor pe care aceasta din urmă a dat-o în cauză, pentru a evita implicarea sa în cercetări şi favorizarea lui Bălăşoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO