Eveniment

Germania a decis să permită expulzarea în Siria a sirienilor consideraţi „criminali periculoşi”. Hans-Joachim Grote, preşedintele Conferinţei miniştrilor de Interne germani: Va exista o interdicţie privind expulzările către Siria, cu excepţia infracţiunilor foarte grave

Germania a decis să permită expulzarea în Siria a...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

05.12.2019, 16:56 52

Miniştrii de Interne din cele 16 landuri ale Germaniei au decis joi, în urma unei reuniuni, să permită din nou expulzările către Siria, interzise până acum din cauza războiului din această ţară, însă doar „criminalii periculoşi” vor putea fi deportaţi, informează Le Figaro.

Decizia miniştrilor ar urma să modifice interdicţia impusă la nivel naţional şi reînnoită din şase în şase luni, potrivit căreia cetăţenii sirieni nu pot fi expulzaţi din Germania către Siria din cauza războiului din această ţară.

„Va exista o interdicţie privind expulzările către Siria, cu excepţia infracţiunilor foarte grave”, a declarat Hans-Joachim Grote, preşedintele Conferinţei miniştrilor de Interne, citat de agenţia germană de presă DPA.

„Cum le-am putea justifica noi cetăţenilor noştri că cineva care a comis o infracţiune foarte gravă şi-ar putea păstra statutul de refugiat? La un moment dat, aceste drepturi pe care noi le acordăm pot fi şi retrase”, a adăugat oficialul.

Cu toate acestea, această idee ar urma să se lovească de o serie de probleme de ordin practic. „Nu avem în acest moment niciun fel de interlocutor în Siria, aceasta este principala dificultate. Dar dorinţa de a expulza infractorii periculoşi către Siria şi Afganistan există”, a adăugat Grote. O altă problemă practică pentru această iniţiativă este aceea că va trebui discutată în fiecare land în parte.

Dezbaterea în acest sens a provocat controverse în ultimele luni, în condiţiile în care conservatorii din partidul cancelarului Angelei Merkel îşi doresc din ce în ce mai mult expulzarea sirienilor şi afganilor care comit infracţiuni grave, mai ales pentru a răspunde aşteptărilor unei importante părţi a electoratului lor, tot mai tentat să voteze pentru partidele de extremă dreapta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO