Eveniment

Germania sfidează presiunea aliaţilor de a trimite tancuri de ultimă generaţie Ucrainei

Germania sfidează presiunea aliaţilor de a trimite...

Autor: Mihai Draghici

21.01.2023, 12:00 354

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat vineri că Germania şi alte ţări analizează atent argumentele în favoarea sau împotriva furnizării de tancuri Ucrainei, ţinând cont de evoluţiile unui război care durează deja de aproape un an.

"Referitor la furnizarea de tancuri Leopard, nu există o opinie unanimă", a declarat Boris Pistorius cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată în Baza militară germană Ramstein.

Boris Pistorius a negat că Berlinul blochează "unitatea" coaliţiei care este favorabilă furnizării de armament avansat Ucrainei, dar a subliniat că există şi argumente în favoarea aprovizionării Ucrainei cu tancuri şi împotriva unei astfel de acţiuni.

"Există motive bune pentru livrarea de tancuri şi motive bune împotriva livrării. Şi, ţinând cont de situaţia generală a unui război care durează deja de aproape un an, toate argumentele pro şi contra trebuie analizate foarte atent, iar această evaluare este împărtăşită explicit de mulţi aliaţi", a afirmat Pistorius, conform postului de televiziune CNN.

Un raport al Serviciului german de Informaţii (BND) care indică pierderi substanţiale ale armatei ucrainene în orăşelul Bahmut şi în alte zone de pe frontul din estul ţării a generat îngrijorare în Parlamentul german, conform publicaţiei Der Spiegel.

Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens, a declarat anterior Boris Pistorius. Situaţia reflectă persistenţa disensiunilor între Germania şi Statele Unite. Pistorius a afirmat că armata germană analizează situaţia stocurilor de tancuri Leopard 2. "Ne pregătim pentru situaţia" livrării de tancuri, iar decizia privind livrările va fi luată "cât se poate de rapid", a precizat Boris Pistorius, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Süddeutsche Zeitung, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. "Germania nu va tergiversa acţiunile de susţinere a Ucrainei", a subliniat Pistorius, citat de site-ul Tagesschau.de.

Poziţia Germaniei confirmă persistenţa disensiunilor cu Statele Unite privind asistenţa militară acordată Ucrainei. Berlinul insistă pentru o soluţie coordonată, iar unii oficiali germani au semnalat că nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pentagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

La nivel oficial, Pistorius a negat că decizia Germaniei ar fi asociată celei a Statelor Unite. "Nu sunt la curent cu un astfel de aranjament", a subliniat Pistorius, deşi marţi vicecancelarul Robert Habeck semnalase că există această condiţionalitate.

Poziţia Germaniei trebuie interpretată şi prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat marţi cancelarul Olaf Scholz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO