Eveniment

Germania vrea proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda şi Suedia decid aderarea la NATO

Germania vrea proces rapid de ratificare în cazul în...

Autor: Laura Buciu

15.05.2022, 14:00 96

Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda şi Suedia decid să solicite aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul de externe Annalena Baerbock, citat de Reuters.

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a subiniat nevoia ambelor ţări - Suedia şi FInlanda - de garanţii de securitate.

„Germania a pregătit totul pentru a face un proces de ratificare rapidă”, a declarat Baerbock reporterilor în a doua zi de discuţii cu omologii săi din NATO la Berlin.

Ministrul a adăugat că miniştrii au convenit sâmbătă, în cadrul unui dineu, că nu ar trebui să existe o zonă gri între momentul în care acestea depun cererea de aderare şi cel în care aderă.

„Dacă se decid să adere, pot adera rapid... Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanţii de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziţie, o zonă gri, în care statutul lor să fie neclar", a spus ea.

De asemenea, ministrul s-a referit la perioada de ratificare care poate dura până la un an, timp în care ţările nordice nu vor fi încă protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO