Eveniment

Germanii de la EnBW pregatesc oferta financiara pentru Electrica Muntenia Sud

02.11.2005, 20:03 16

EnBW, a treia companie energetica din Germania, isi pregateste oferta finala pana pe 23 decembrie pentru achizitia pachetului majoritar la Electrica Muntenia Sud, cotata drept cea mai valoroasa distributie de energie electrica din Romania.

Potrivit reprezentantilor EnBW, unii contracandidati au solicitat autoritatilor o amanare atat a termenului pentru depunerea documentului de pozitie - data stabilita pentru 18 noiembrie, cat si a termenului pentru depunerea ofertelor finale.

"Programul stabilit este strans, dar fezabil. Unii dintre competitori incearca sa rescrie regulile, prin solicitari de prelungire a perioadelor de timp", a declarat ieri directorului de strategie al grupului, Amir Ghoreishi, exprimandu-si speranta ca toti participantii vor respecta termenele stabilite.

Ghoreishi nu a dorit sa precizeze concurentii care au solicitat prelungirea datelor de depunere a documentelor, apreciind ca procesul de privatizare este unul foarte transparent si ca autoritatile romane au deja experienta in derularea acestui tip de tranzactii.

"Procesul se desfasoara rapid si eficient. Echipa noastra lucreaza la viteza maxima pentru a indeplini si respecta toate termenele stabilite", a adaugat reprezentantul companiei germane.

Documentul de pozitie este un plan de afaceri in linii generale pe care investitorii il au in vedere pentru dezvoltarea companiei pe care doresc sa o preia, o baza pentru negocieri cu autoritatile. Preturile de tranzactie vor fi inaintate doar in momentul depunerii ofertelor finale angajante.

Ghoreishi a mai aratat ca, desi distributia de electricitate pentru Capitala si judetele Ilfov si Giurgiu este, in momentul de fata, prioritara pentru investitiile companiei EnBW in Romania, firma nu va exclude si oportunitatile care ar putea aparea in sectorul producerii de energie electrica sau chiar in constructia Unitatii III de la Cernavoda.

"Chestiunea Unitatii III de la Cernavoda este o oportunitate pe care merita sa o luam in considerare", a mai precizat Goereshi.

Pe de alta parte, din primele impresii, reprezentantii EnBW spun ca, desi exista si lucruri in stare foarte buna, Electrica Muntenia Sud va avea nevoie de investitii substantiale.

"Oricine participa la privatizare trebuie sa ii fie clar ca trebuie facute multe investitii si este nevoie de imbunatatiri", a mai adaugat Goereshi.

Energie Baden-Wurttenberg AG (EnBW) este a treia mare companie furnizoare de energie din Germania.

Compania mai detine participatii minoritare la o serie de producatori sau distribuitori de energie din Ungaria, Polonia si Cehia si a obtinut anul trecut venituri din vanzari de peste 9,8 miliarde de euro.

Electricite de France, una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, detine 45% din actiunile EnBW.

In total, zece companii au depus scrisori de interes pentru achizitionarea Electrica Muntenia Sud. Acestea sunt atat grupuri care au mai participat la diverse etape de privatizare a distributiei de electricitate in Romania, precum AES Corporation (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON Energie AG (Germania), si Union Fenosa International (Spania).

Pe lista mai sunt companiile EVN AG (Austria), Gaz de France (Franta), RWE Energy AG (Germania), EnBW Energie AG (Germania) si Iberdrola (Spania), care participa pentru prima data la un proces de privatizare in Romania.

Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare.

Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%.

Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1.913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti finali.

Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 275 milioane de euro si o pierdere de circa 8,6 milioane de euro, conform bilantului depus la Finante.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO