Eveniment

Germanii de la INA Schaeffer pluseaza cu investitii de 100 mil. euro in Brasov

25.08.2006, 19:56 135

Producatorul german de componente Ina Schaeffer va investi aproximativ 100 mil. euro pentru constructia unei noi hale de productie, pana la sfarsitul anului viitor. Germanii au investit deja 180 de milioane in trei hale de productie in comuna Cristian din judetul Brasov.
"Grupul a luat decizia de a suplimenta investitiile in Romania pentru ca rezultatele de pana acum au fost foarte bune aici si, bineinteles, Romania este inca interesanta din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca", a declarat pentru ZF Alexandru Blemovici, directorul general INA Schaeffer Brasov.
Intregul volum de subansambluri auto si industriale fabricate la Cristian sunt in prezent exportate in tari din vestul Europei, precum Franta, Germania, Spania.
Noua hala va produce, potirivt datelor grupului german, rulmenti mari pentru instalatii, centrale eoliene si alte masini industriale si va necesita investitii mai mari fata de celelalte trei existente, fiind categorii diferite de produse.
"Planul initial este de finalizare a noii investitii pana la sfarsitul anului 2007, deocamdata suntem in faza de cautare a constructorilor. A patra hala nu va functiona imediat la capacitate maxima, ci treptat. Mai avem de facut investitii si in cea de a treia hala, in care inca mai aducem utilaje pana la sfarsitul acestui an", a adaugat Blemovici.
Numarul angajatilor in unitatile de productie INA Schaeffer din comuna Cristian ar putea ajunge la 2.800 dupa intrarea in functiune a noii hale, fata de 1.750 cat este in prezent.
INA Schaeffer Brasov a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 40 mil. euro, fiind primul an de functionare propriu-zisa a fabricii din Romania, potrivit reprezentantului companiei.
INA Schaeffler este divizie a grupului german Schaeffler, care mai detine unitati de productie in Europa de Est, in Slovacia, Cehia si Ungaria. La nivel international, INA Schaeffler este unul dintre cei mai mari producatori de rulmenti.
Fabrica din Romania va intra pe productia de rulmenti odata cu finalizarea noii hale, cel mai devreme spre sfarsitul lui 2007.
Grupul Schaeffler activeaza in domeniul componentelor auto, industriale si aerospatiale prin cele trei divizii ale sale, INA, FAG si Luk si are in prezent aproximativ 60.000 de angajati la nivel mondial.
Printre cei mai importanti producatori germani prezenti in Romania se regasesc Continental, Kromberg & Schubert, Leoni Wiring Systems sau ThyssenKrupp AG.
Marile grupuri de profil, europene, americane sau chiar asiatice, au ales sa-si delocalizeze activitatile de productie in Romania datorita costurilor mici cu forta de munca si calificarii superioare a muncitorilor romani.
Cea mai mare parte a investitiilor care depasesc 1 mld. euro la nivelul ultimilor cinci ani a fost concentrata in zona de vest a tarii, ca urmare a apropierii de Ungaria. Pe fondul dezvoltarii infrastructurii rutiere din Romania, investitiile ar putea ajunge si in zona de sud a tarii, unde platforma Dacia de la Pitesti a atras deja investitii importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO