Eveniment

„Ghetoizarea României“. Moldova devine o zonă „specială“ ca să nu se prăbuşească complet

„Ghetoizarea României“. Moldova devine o zonă...

Autor: Iulian Anghel

05.07.2016, 00:03 960

Regiunea Moldovei, alături de Valea Jiului şi Roşia Montană ar urma să devină zone speciale care să urmeze un program de „dezvoltare integrată“, a anunţat premierul Dacian Cioloş.

Cu un PIB/capita de 62% din media pe ţară, Regiunea Nord-Est care cuprinde judeţele din nordul Moldovei, este cea mai săracă regiune a ţării raportat la indicatorul PIB/capita. Ca PIB nominal, cea mai săracă regiune este Sud -Vest Oltenia (pentru ca are şi suprafaţă şi populaţie mai reduse decât regiunea Nord-Est).

„Pentru aceste trei zone-teritorii - Valea Jiului, zona Moldovei, Roşia Montană - intenţia noastră este ca până la sfârşitul mandatului să vă propunem abordări integrate de dezvoltare teritorială, care să pună împreună atât fondurile europene, cât şi resurse de la bugetul de stat, pentru a vă putea finanţa proiectele. Şi sperăm ca, de la aceste exemple, în anii următori, să se poată merge pe o astfel de abordare integrată şi în alte regiuni ale ţării“, a declarat ieri premierul în deschiderea forumului aleşilor locali.

Propunerea premierului pleacă de la observaţia că investiţiile economice se concentrează din ce în ce mai mult în regiunile care deja sunt dezvoltate şi, dacă administraţia nu vine cu o abordare „integrată şi vizionară“ asupra dezvoltării teritoriale a României, riscăm ca în câţiva ani - chiar dacă la nivel macro vom avea o dezvoltare economică bună - aceasta să fie inechilibrat repartizată între diferitele regiuni ale ţării.

În urmă cu câteva săptămâni ZF arăta că România „se ghetoizează“ pentru că intenţia de armonizare a de­ca­­lajelor dintre regiuni a dat greş; de­calajele se accentuează întrucât inves­tiţiile se fac tot în regiunile mai evoluate eco­­­no­mic, acolo unde există infrastruc­tură. Nu există o altă soluţie pentru Moldova şi pentru regiunile sărace decât o masivă intervenţie a statului, pe 15 - 30 de ani, explica atunci eco­nomistul Aurelian Dochia. Ieri pre­mie­rul a anunţat că Moldova va ar urma să aibă un alt regim decât celelalte re­giuni, posibil asemenea regimului special de care se bucură zona Deltei Dunării.

Dacă problemele Văii Jiului (parte a judeţului Hunedoara, judeţ care face parte din Regiunea Vest, a doua cea mai bogată regiune după Bucureşti – Ilfov) sau Roşia Montană sunt mai uşor de administrat, Regiunea Nord-Est care cuprinde şase judeţe din Moldova este o mare problemă, dată fiind dimensiunea ei – 3,3 milioane de locuitori, echivalent a 17% din populaţia ţării. PIB-ul a crescut anul trecut aici sub media pe ţară (3,1%, faţă de media pe ţară de 3,8%). Comisia Naţională de Prognoză (CNP) apreciază că decalajul regional se va amplifica şi va ajunge, de la 60% faţă de regiunea Vest în 2013, la 59,3% în 2019. Dacă în 2008 media salariului net reprezenta în Regiunea Nord-Est 95,7% din Regiunea Vest, el mai însemna în 2013 88,5% şi va scădea până la 88% în 2019, porivit CNP.

De altfel, anul trecut salariul mediu a fost în Nord - Est cel mai mic dintre toate regiunile, 1.555 lei faţă de 1.836 de lei media pe economiei, potrivit datelor Prognozei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO