Eveniment

Gigantul ExxonMobil şi OMV Petrom au obţinut ce şi-au dorit: 5 ani în plus pentru a răscoli adâncurile Mării Negre în căutarea petrolului

Gigantul ExxonMobil şi OMV Petrom au obţinut ce şi-au dorit: 5 ani în plus pentru a răscoli adâncurile Mării Negre în căutarea petrolului

Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Petrescu

21.07.2011, 00:05 990

Petrom, cea mai mare companie locală, a primit o prelungire decinci ani a dreptului de explorare a hidrocarburilor în perimetrulNeptun din Marea Neagră.

Luarea acestei decizii a întrerupt şedinţa de guvern de ieri şieste unul dintre factorii care ar putea face oferta pentruacţiunile Petrom mai atractivă, după cum a declarat recentministrul economiei Ion Ariton, mai ales în contextul în care înafacerea Neptun este băgat şi gigantul american ExxonMobil, cea maimare companie petrolieră a lumii.

"În martie 2011, joint venture-ul format din ExxonMobil şi OMVPetrom a demarat discuţiile cu autorităţile relevante pentruobţinerea unei decizii guvernamentale în urma căreia să poată fiaduse amendamente la contractul de concesionare pentru bloculNeptun care să stipuleze prelungirea perioadei de explorare ablocului. Forajul de explorare, în special în zonele de apă adâncădin Marea Neagră, prezintă riscuri investiţionale cu şanse desucces destul de scăzute. Pentru maximizarea şanselor de adescoperi un zăcământ viabil din punct de vedere comercial esteimportant o perioada de timp suficientă pentru explorareacuprinzătoare a blocului", explică reprezentanţii Petrom.

"Am prelungit cu cinci ani perioada acordului deexplorare deţinut de Petrom şi ExxonMobil pentru perimetrulNeptun", a declarat Emil Boc, premierul României. Deciziaprelungirii cu încă cinci ani a perioadei în care Petrom aredreptul de a explora perimetrul Neptun vine în contextul în care laînceputul lunii trecute o delegaţie formată din reprezentanţi aiExxonMobil alături de cei ai Petrom au avut o întâlnire cupreşedintele Traian Băsescu în care cele două companii şi-auprezentat planurile de investiţii pentru următorii ani în ceea cepriveşte explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră în perimetrulNeptun. Delegaţia ExxonMobil-Petrom a fost condusă de către JohnnyLee Hall, vicepreşedinte executiv al ExxonMobil ExplorationCompany. Din partea Petrom a fost Mariana Gheorghe, CEO alcompaniei, şi Jaap Huijskes, membru al directoratului OMV, directorpe explorare şi producţie.

Informaţia vine în contextul în care la începutul acestei luniPetrom a anunţat că rezultatele obţinute din forarea unei sonde înOltenia indică faptul că acolo s-ar putea afla cea mai importantădescoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimiişase ani.

România a fost primul producător de petrol din lume, în urmă cumai bine de 150 de ani, şi are atestată o producţie de gazenaturale mai veche de 100 de ani, astfel că marea majoritate aperimetrelor sunt deja mature.

Marea Neagră în schimb şi mai ales zonele de mari adâncimi aufost caracterizate de reprezentanţii OMV, proprietarul Petrom, cafiind una dintre puţinele şase pe care România le mai are pentru ainversa trendul descendent pe care se află producţia dehidrocarburi din ultimii ani.

Tot reprezentanţii OMV spuneau recent că implicarea ExxonMobildovedeşte într-un fel faptul că există un potenţial de resurse lamare adâncime în Marea Neagră, gigantul american nefiind interesatde proiecte decât dacă există şanse de "peşti mari" (zăcăminteimportante de hidrocarburi - n.red.).

Potrivit unor surse citate de Mediafax, proiectul de hotărâre deguvern pentru prelungirea dreptului de explorare pentru perimetrulNeptu a fost introdus pe agenda suplimentară a şedinţei de guvernde ieri.

"Actul normativ este pus în acord cu unele observaţii aleMinisterului Justiţiei", au declarat surse oficiale. Potrivitacestora, şedinţa de guvern a fost întreruptă deoarece MinisterulJustiţiei a apreciat că analiza de oportunitate privind prelungireaperioadei de explorare este una "succintă" şi trebuie mai bine"fundamentată". Actul normativ aprobă un nou act adiţional, aldoilea, la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şiexploatare petrolieră în perimetrul XIX-Neptun. Acordul deconcesiune a fost aprobat prin hotărâre de guvern în anul 2000.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru ResurseMinerale (ANRM) nu au putut fi contactaţi până la închidereaediţiei pe această temă.

Americanii de la Exxon au semnat la sfârşitul anului 2008 unacord de explorare cu Petrom pentru porţiunile situate la adâncimimari din Marea Neagră. Potrivit acestui acord, Exxon îşi va asuma50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra înposesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorărilevor avea succes. Lucrările de explorare ale celor două companii auînceput în august 2009, aceastea intrând acum în faza de analiză adatelor. După interpretarea rezultatelor, cele două companii vorlua decizia cu privire la forajul în mare adâncă. Potrivit celormai recente informaţii, această decizie ar putea fi luată în 2011sau 2012, iar dacă lucrările vor avea succes, abia în 3-5 ani arputea fi pusă la punct infrastructura necesară pentru începereaproducţiei de hidrocrabruri. Până în prezent, oficialii celor douăcompanii nu au avansat nicio estimare privind potenţialul dehidrocarbui al perimetrului Neptun.

Hidrocarburile extrase din adâncurile Mării Negre reprezintăcirca 17% din întreaga producţie de petrol şi gaze pe care Petrom orealizează în România.

Perimetrul Neptun are o arie de 9.900 kilometri pătraţi în zonecu adâncime a aperi mării cuprinse între 50 şi 1.700 de metri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO