Eveniment

Gigantul farma GSK a vândut în România zeci de mii de cutii de Panadol Baby cu un colorant, azorubină - E 122, interzis în alte state europene. Producătorul a schimbat recent ambalajele şi compoziţia, dar nu explică ce a determinat această decizie

Gigantul farma GSK a vândut în România zeci de mii de...

Autor: Mirabela Tiron

20.10.2022, 11:37 27089

► Producătorul a transmis către ZF că toate produsele comercializate respectă standarde foarte stricte de calitate şi siguranţă, dar nu a explicat care sunt motivele care au dus la eliminarea E 122 din compoziţia produsului. 

► Colorantul E122 este permis în România, dar interzis în mai multe ţări, precum Austria, Suedia sau Norvegia dat fiind că poate provoca alergii, bronhospasm sau poate exacerba astmul.

► Recent compania a lansat pentru piaţa locală o nouă formulă, sub un nou ambalaj, Panadol Baby 24 mg/ml fără acest colorant, însă în unele farmacii încă se mai găseşte versiunea cu E122, care se poate vinde până la epuizarea stocurilor.

► Producătorul: nu am înregistrat niciun caz de alergie dat de aroma din acest produs.

 

GSK a vândut pe piaţa locală zeci de mii de cutii  de Panadol Baby 120 mg/5ml (paracetamol pentru copii), o suspensie destinată administrării la sugari şi copii,  care conţinea colorantul numit azorubină (carmoisină) E122 interzis în mai multe state europene, dar acceptat în România.

Colorantul E122 este interzis în Austria, Suedia sau Norvegia dat fiind că poate provoca alergii, bronhospasm sau poate exacerba astmul.

“Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), în prezent, pe piaţa farmaceutică din România este comercializat medicamentul PANADOL BABY 24 mg/ml (PARACETAMOLUM) suspensie orală într-o nouă formulă, dar se mai regăsesc şi cantităţi din formula menţionată de dumneavoastră (formula cu E122 - n.red), care potrivit normelor legale pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor. Potrivit solicitării DAPP, compoziţia medicamentului (formula) PANADOL BABY 24 mg/ml (PARACETAMOLUM) suspensie orală a fost modificată în anul 2021, iar colorantul Azorubină (carmoisină) (E122) nu se mai regăseşte în prezent în formula produsului Panadol Baby”, au transmis către ZF oficialii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

ZF a întrebat şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de ce pe piaţa locală s-a putut comercializa această cutie de Panadol Baby ce conţine colorantul E122, interzis în alte state europene.

“ANPC nu are competenţe în ceea ce priveşte supravegherea pieţei de medicamente. Aceasta cade în sarcina Ministerului Sănătăţii”, au transmis oficialii de la biroul de presă  de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Pe piaţă a apărut recent un nou produs, într-o nouă formulă, Panadol Baby 24 mg/ml în care nu se mai regăseşte acest colorant.

În farmacii însă mai există cutii din suspenia iniţială de Panadol Baby 120 mg/5 ml ce conţinea E 122.

“Panadol este furnizat de Haleon care nu mai face parte din GSK. Vă rog să vă adresaţi companiei Haleon”, au transmis către ZF oficialii GSK de la sediul central.

La începutul anului, GSK a anunţat apariţia unei firme noi, Haleon (cunoscută anterior ca GSK Consumer Healthcare), o companie independentă ce  fost  listată la Bursa de la Londra în iulie anul acesta.

 Ce au transmis oficialii Haleon de la nivel local?

“Siguranţa produselor noastre este cea mai mare prioritate pentru noi. Panadol Baby suspensie orală, ca orice alt produs al nostru, respectă standarde foarte stricte de calitate şi siguranţă. Nu numai substanţa activă, paracetamol, utilizată pentru ameliorarea durerii uşoare până la moderată şi febrei, ci fiecare ingredient din produs, inclusiv aroma, este evaluat prin aceste cerinţe stricte. Ocazional, poate apărea posibilitatea ca unele persoane, inclusiv copiii, să aibă sau să dezvolte sensibilitate la unul sau mai multe ingrediente dintr-un medicament sau alte produse alimentare. Acest lucru depinde de răspunsul imun al fiecarui individ. În cazul suspensiei orale Panadol Baby, prospectul produsului indică “Nu utilizaţi Panadol Baby dacă copilul dumneavoastră este alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului”, ceea ce ar trebui să împiedice persoanele cu alergii să folosească produsul. Putem confirma, de asemenea, ca suspensia orală Panadol Baby este vândută în mai multe ţări din Europa Centrală şi în câteva ţări din afara Uniunii Europene şi că am investigat cu experţii noştri din departamentele Medical si Farmacovigilenta şi nu am înregistrat niciun caz de alergie dat de aroma din acest produs. Recomandăm cu tărie în cazul oricărei reacţii alergice la acest produs sau la orice alt medicament sau alt tip de produs să solicitaţi sfatul unui medic sau profesionist în domeniul sănătaţii”, a spus Mădălina Olivia Gruiea, Office Executive & Internal Events and Comunication la Haleon.

Pe site-ul companiei Haleon se arată că Panadol (suspensia pentru copii) este comercializat în Anglia, Grecia, Cehia şi alte state, dar la ingrediente nu apare E122 în niciunul din prospectele studiate de ZF online la aceste produse.

Haleon are în portofoliu mai multe branduri precum Panadol, Sensodyne, Advil, Voltaren, Theraflu, Otrivin şi Centrum.

Ce anunţau în februarie oficialii GSK într-un comunicat de presă?

 “Haleon este noua companie Consumer Healthcare, independentă de GSK (GlaxoSmithKline). Cu un portofoliu remarcabil de mărci renumite la nivel global, precum Sensodyne, Voltaren, Panadol şi Centrum şi cu vânzări anuale de aproximativ 10 miliarde de lire sterline, compania se pregăteşte să obţină o listare premium la Bursa de la Londra. Cu sediul central în Weybridge, Marea Britanie, noul nume se va regăsi în peste 100 de ţări în care GSK Consumer Healthcare activează. Separarea celor două companii va fi gestionată prin transferul a cel puţin 80% din acţiunile deţinute de GSK către acţionarii noii companii”, potrivit unui comunicat de presă al GSK transmis în februarie anul acesta.

Haleon a fost fondată ca un joint venture între divizia de consumer healthcare a GSK şi Pfizer, GSK deţinea 68% iar Pfizer 32% din acţiuni, potrivit presei internaţionale.

Haleon va avea un portofoliu propriu de branduri şi este dezvoltată pe aportul şi susţinerea angajaţilor, pe expertiza grupurilor de cercetare ştiinţifică globală formate din cadre medicale, dar mai ales pe experienţele consumatorilor de produse de îngrijire a sănătăţii. Lansarea este rezultatul unor investiţii de succes şi schimbări strategice, ale diviziei GSK pentru sănătatea consumatorului, care au avut loc în ultimii opt ani, incluzând integrarea portofoliilor de produse destinate clienţilor din cadrul companiilor Novartis şi Pfizer, se mai arăta în comunicatul de presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO