Zece miliarde de lire sterline – o cifră de care sunt mândru: valoarea schimburilor comerciale bilaterale dintre Regatul Unit şi România. Acum îmi doresc să mergem şi mai departe.
Săptămâna trecută, economia britanică a primit două dovezi majore de încredere. În primul rând, Regatul Unit al Marii Britanii a încheiat un acord de liber schimb istoric cu India – economia cu cea mai rapidă creştere din G20. Acordul va face comerţul dintre cele două ţări mai ieftin, mai simplu şi mai rapid.
În al doilea rând, Regatul Unit a devenit prima ţară care a obţinut un acord economic cu administraţia Trump. Acesta va reduce tarifele vamale într-o serie de sectoare, de la oţel şi aluminiu până la industria auto, reducând astfel costurile pentru companiile care operează în Regatul Unit.
Unii spuneau că aceste acorduri nu vor putea fi încheiate niciodată. Dar adevărul este că atât SUA, cât şi India au văzut în Regatul Unit o ţară cu fundamente economice solide. Un partener de încredere, pregătit să negocieze constructiv. O economie inovatoare, care îmbrăţişează noile tendinţe precum inteligenţa artificială.
Directorii executivi ai marilor companii internaţionale au clasat recent Regatul Unit drept a doua cea mai atractivă ţară pentru investiţii din lume. Iar companiile româneşti văd acest potenţial şi profită de oportunităţi: companii precum RebelDot şi InnovX îşi dezvoltă practicile în domeniul AI şi fintech datorită ecosistemului financiar de clasă mondială al Regatului Unit, accesului la talente de top din universităţi de prestigiu şi capacităţii de a atrage capital.
Prin reducerea reglementărilor inutile şi scăderea cu un sfert a costurilor administrative pentru afaceri în următorii cinci ani, vom crea şi mai multe oportunităţi pentru ca firmele româneşti să prospere în Marea Britanie.
La rândul lor, şi companiile britanice doresc să investească tot mai mult în România. Peste 3.000 de companii britanice operează deja aici. Există parteneriate majore în domeniile telecomunicaţiilor, energiei şi apărării. Regatul Unit ocupă acum locul 10 în clasamentul celor mai mari investitori în România, cu investiţii totale de
3,2 miliarde de euro în sectoare-cheie precum imobiliare, retail, extracţie, transport şi construcţii.
Odată cu primul summit UK-UE din 19 mai, relaţiile comerciale ale Marii Britanii cu vecinii săi europeni – inclusiv România – pot deveni şi mai strânse.
Marea Britanie a fost mereu o naţiune orientată spre exterior şi deschisă comerţului liber. Cu o relaţie deschisă, transparentă şi previzibilă între ţările noastre, putem construi o prosperitate şi mai mare atât în România, cât şi în Regatul Unit.