Eveniment

Google avertizează: Hackerii ruşi au vizat reţelele NATO şi ale forţelor armate din Europa de Est

Google avertizează: Hackerii ruşi au vizat reţelele...

Autor: Dorin Oancea

31.03.2022, 11:11 53

Hackeri ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din Europa de Est, a declarat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google într-un raport citat de Reuters.

Raportul nu a precizat care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris ca fiind "campanii de phishing de" lansate de un grup cu sediul în Rusia numit Coldriver, sau Callisto.

"Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi care nu aparţin Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută", se arată în raport.

Rusia, care se află în prezent sub sancţiuni economice occidentale severe ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina la 24 februarie, neagă în mod regulat acuzaţiile de organizare de atacuri cibernetice asupra ţintelor occidentale.

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs a descris Callisto ca fiind un actor neidentificat, "interesat de colectarea de informaţii legate de politica externă şi de securitate" în Europa.

Grupul a vizat, de asemenea, un centru de excelenţă al NATO, se arată în raportul de miercuri al Google, fără a da detalii.

Într-o declaraţie, NATO nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus: "Vedem zilnic activităţi cibernetice rău intenţionate".

"Centrele de excelenţă NATO lucrează alături de Alianţă, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în contact cu ei pe această temă", se arată în declaraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO