• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Eveniment

Google face curăţenie: Platforma e eliminat din Play Store o aplicaţie periculoasă rusească

Google face curăţenie: Platforma e eliminat din Play Store o aplicaţie periculoasă rusească

Autor: Andreea Tobias

23.03.2022, 12:43 76

Google elimină din Play Store o aplicaţie virusată legată de serverele ruseşti. Se ascundea în softuri grafice pentru a fura accesări de Facebook.

Aplicaţia Craftsart Cartoon Photo Tools, care conţinea un virus informatic, a fost eliminată din Google Play Store.

Aplicaţia promitea să aplice efecte grafice fotografiilor, cerând utilizatorilor să se conecteze pe Facebook la prima pornire, scrie ANSA.

În acest fel, însă, credenţialele erau transferate către servere situate în Rusia, care au fost probabil folosite de hackeri pentru a colecta date pe care să le vândă celor care oferă cel mai mult pentru campanii de phishing.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii francezi din domeniul securităţii de la Pradeo, care au identificat un singur server cu un domeniu înregistrat în Rusia, activ de 7 ani şi care era folosit şi de alte aplicaţii ce fuseseră deja eliminate din Play Store în trecut.

Cu puţin timp înainte de măsură, Craftsart Cartoon Photo Tools a fost descărcat de 100.000 de ori.

Pradeo a explicat că în spatele dezvoltării multor aplicaţii se află adesea aceiaşi actori, care schimbă pur şi simplu numele programului. În cazul Craftsart Cartoon Photo Tools, ameninţarea de bază este un „troian" numit Facestealer, creat tocmai pentru a fura datele de acces la Facebook.

„Una dintre modalităţile prin care puteţi evita să cădeţi în plasa unor astfel de aplicaţii este să activaţi procesul de dublă verificare, cunoscut şi sub numele de autentificare cu doi factori, pentru conturile sociale, dar şi pentru adresele de e-mail. În acest fel, chiar dacă o terţă parte ar prelua profilul dvs., va avea nevoie de un cod temporar primit pe numărul dvs. de telefon mobil înregistrat şi validat”, spun cercetătorii francezi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: