Eveniment

​Gradul de obezitate din România a ajuns la 34%, mult peste ţările din vest. „Sunt două lucruri care contribuie la acest aspect, sedentarismul şi alimentaţia”

​Gradul de obezitate din România a ajuns la 34%, mult...

Autor: Miruna Diaconu

16.05.2025, 11:54 668

Circa 34% din populaţia României se află în categoria persoanelor care suferă de obezitate, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anul 2022. Rata este în creştere faţă de anul anterior, când se situa la circa 32,7%. Cu un deceniu în urmă, România avea o rată a obezităţii de doar 21,9%. Comparativ cu alte ţări din Europa, România nu stă deloc bine la acest capitol. Franţa are o rată a obezităţii de 9,7%, Spania, 15,7%, iar Germania, 20,4%.

La rata de obezitate contribuie două aspecte, sedentarismul şi alimentaţia, iar în cultura locală sportul nu este în topul preferinţelor.

„Sunt două lucruri care contribuie la obezitate, anume sedentarismul şi alimentaţia. În România, în ultimii 20 de ani, ni s-a diversificat alimentaţia în sens nesănătos şi a crescut foarte mult sedentarismul”, spune Emanuel Toma, fondatorul companiei Atlas Sport, specializată în construcţii sportive, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

La creşterea sedentarismului contribuie şi infrastructura sportiva dezvoltată insuficient şi neuniform în ţară. Fără a exista baze sportive sau terenuri de sport în proximitatea locuinţelor, numărul celor care practică sport nu va creşte semnificativ. Mai mult, sportul nici nu este promovat în societate.

„La şcoală, copiii au doup ore de sport pe săptămână, în ţările nordice, au 3-5 ore de sport pe săptămână, au pauze active, sunt încurajaţi să meargă cu bicicleta şi toate acestea se adună, le vedem în sănătate şi în obezitate”, spune Emanuel Toma.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pentru adulţi pe săptămână, însă doar 30% dintre români ating acest prag, în timp ce 63% dintre români declară că nu practică niciodată sport sau activităţi fizice. Spre comparaţie, procentul  persoanelor celor care nu fac niciodată sport în ţările nordice este de circa 10-15%.

 

​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels