Eveniment

Grecia spune că sezonul turistic bun va contribui la reducerea costurilor crizei energetice

Grecia spune că sezonul turistic bun va contribui la...

Autor: Mediafax

04.08.2022, 19:27 128

Grecia are un sezon turistic de vară mai bun decât se aştepta, iar veniturile din acest an vor contribui la atenuarea impactului creşterii preţurilor la energie asupra societăţii, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, citat de Reuters.

Turismul reprezintă o cincime din economia Greciei şi asigură un loc de muncă din cinci. Oficialii guvernamentali şi cei din industrie prognozaseră că veniturile din acest an din sectorul vital ar putea ajunge la 80% până la 90% din nivelul record înregistrat în 2019. Unii oficiali speră acum că anul acesta ar putea depăşi acel record.

"Pe măsură ce parcurgem primele zile ale lunii august, putem vedea că traficul turistic din ţara noastră înregistrează un avânt puternic, cu fluxuri turistice care depăşesc chiar şi cele mai optimiste previziuni iniţiale", a declarat Oikonomou în cadrul unui briefing periodic.

"Veniturile din turism permit statului să susţină societatea, care este lovită de crizele din domeniul energiei şi din alte domenii, şi să ne ofere rezerve valoroase înaintea iernii care se apropie", a spus el.

Sosirile de străini pe aeroporturile ţării au ajuns la 3.481.000 în iunie, în creştere cu 193% faţă de 1.190.000 de sosiri în iunie anul trecut şi aproximativ la acelaşi nivel ca în iunie 2019, a spus Oikonomou.

El a precizat că peste 1 milion de vizitatori sunt aşteptaţi în această săptămână la Atena, care are o populaţie de aproximativ 4 milioane de locuitori.

Grecia, una dintre cele mai populare destinaţii de vară din Europa, a atras un număr record de 32 de milioane de vizitatori în 2019, aducând venituri de aproximativ 18 miliarde de euro.

Ea a suferit cel mai prost an înregistrat în 2020, când pandemia COVID a dus la blocarea călătoriilor la nivel mondial, dar de atunci sectorul şi-a revenit.

Grecia, la fel ca multe ţări din Uniunea Europeană, se confruntă cu o creştere bruscă a facturilor la energie electrică, determinată de creşterea vertiginoasă a preţurilor la gazele naturale, în condiţiile în care războiul din Ucraina şi sancţiunile europene impuse Rusiei sporesc îngrijorările legate de securitatea aprovizionării cu gaze.

Din septembrie, guvernul a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro pe subvenţii pentru energie electrică şi alte măsuri pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile şi fermierii să îşi plătească facturile la electricitate şi gaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO