Eveniment

Greva generală din Sănătate pune probleme mari guvernului: Negocierile dintre reprezentanţii sindicatelor şi miniştri durează de peste 4 ore

Greva generală din Sănătate pune probleme mari...

Autor: Nicolae Oprea

08.05.2018, 14:06 2082

În funcţie de oferta Guvernului, sindicaliştii vor decide dacă vor intra sau nu în grevă generală pe data de 11 mai.

„Aşteptăm ca Guvernul să găsească o soluţie pentru a stinge conflictul declarat de Federaţia Sanitas. (...) În funcţie de ofertă, va trebui să evaluăm dacă se pot declanşa mecanismele de organizare sau suspendare a grevei generale. (...) Vom discuta despre acele trei revendicări ale Federaţiei Sanitas pe care noi le-am formulat. Prima este legată de creşterea salarială pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, stoparea scăderilor salariale care s-au produs până acum. A doua revendicare şi cea mai importantă este eliminarea plafonului de 30% la limita sporurilor. (..) A treia revendicare este legată de negocierea contractului colectiv de muncă, atât pe sectorul de sănătate, cât şi pe cel de asistenţă socială”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan.

Potrivit calendarului propus de Sanitas, pe data de 11 mai, personalul din sănătate şi din asistenţă socială va intra în grevă generală, nemulţumiţi fiind de scăderea sporurilor. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis, în contextul protestelor, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO