Eveniment

Grevă la Gara de Nord: CFR-iştii ţin trenurile pe loc în semn de protest faţă de salariile mici

Grevă la Gara de Nord: CFR-iştii ţin trenurile pe loc...

Autor: Laura Buciu

20.12.2021, 10:57 128

Niciun tren nu pleacă, luni, dimineaţa, din Gara de Nord. Sunt deja întârzieri cuprinse între 5 şi 30 de minute. Şi trenul care pleacă spre Aeroportul Otopeni are întârziere la ora transmiterii ştirii de peste 20 de minute.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că legea legii statutului personalului feroviar nu se aplică şi de faptul că salariile sunt mici, spune Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

„Salariile la calea ferată nu mai sunt atractive, nu mai sunt mulţi doritpri să vină spre calea ferată, fapt care a dus la o lipsă de personal, inclusiv la mecanici sau reparatori de locomotivă...Mulţi ajung la salariul minim brut pe economie, odată cu creşterea de la 1 ianuarie. Reparatorii de locomotive deja au oprit lucrul în această dimineaţă, s-au retras în ateliere şi aşteaptă împreună cu ceilalţi ceferişti să vadă ce discută liderii de federaţii sindicale cu condiucerea Ministerului Transporturilor.

Rodrigo Maxim spune că este vorba de 1.500 de angajaţi care au declanşat mişcarea de protest.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că a discutat cu directorii generali şi economici de la CFR, pe date economice reale.

„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea şi nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Şi asta în acord cu prevederile PNRR. Sunt deschis la dialog dar bazat pe argumente economice sustenabile şi nu pe poziţii de forţă. Bineînţeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluţii. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine”, spune Grindeanu despre cea ce le-a transmis, luni, sindicaliştilor de la CFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO