Eveniment

GREVA ROMATSA: După prima oră de grevă sunt 30 de întârzieri şi apar primele curse anulate. Zeci de pasageri aşteaptă să vadă dacă vor ajunge la destinaţie. Judecătorii vor decide la ora 13.30 dacă greva este legală

GREVA ROMATSA: După prima oră de grevă sunt 30 de întârzieri şi apar primele curse anulate. Zeci de pasageri aşteaptă să vadă dacă vor ajunge la destinaţie. Judecătorii vor decide la ora 13.30 dacă greva este legală

Autor: Departamentul Social

30.05.2017, 09:55 1934

ce controlorii de trafic aerian au anunţat grevă generală începând cu ora 9.00 - care a dus la mai multe întârzieri şi anulări ale curselor aeriene.

Comapania Rynair a anulat trei curse în cursul dimineţii, iar zeci de călători aşteaptă în faţa biroului de informaţii pentru a afla ce pot face cu biletul cumpărat. Compania a trimis pasagerilor, la miezul nopţii, un e-mail prin care îi informa că zborul de la ora 11, spre Berlin, este anulat.

„Am primit e-mailul, dar cine s-a uitat de dimineaţă?”, se întreabă un călător care aşteaptă în faţa biroului de informaţii Ryanair.

Pasagerii susţin că firma Ryanair a transmis oamenilor să meargă la aeroport pentru a vedea ce fac cu biletul de avion. „Nu ştim nimic. Nu ştim dacă ni se dau banii înapoi sau dacă luăm alt zbor”, spune o femeie care aşteaptă la coada care s-a format în faţa biroului de informaţii al companiei.

Unii călători susţin că au aflat de grevă de la ştiri.

Dacă unii călători aleg să aştepte clarificările companiei aeriene, alţii sunt nevoiţi să cumpere alt bilet de avion, de la o altă firmă.

Florin trebuie să ajungă astăzi în Berlin, la o întâlnire de lucru, şi intenţionează să cumpere un bilet de avion de la altă companie. „Compania Ryanair ar amâna zborul pe altă zi, iar eu trebuie sa ajung azi la Berlin, am o întâlnire de lucru. Voi cumpăra un bilet de avion de la altă companie aeriană”, spune pasagerul.

Angajaţii de pe aeroportul din Bucureşti care îşi desfăşoară, de obicei, activitatea în birouri, sunt prezenţi pe terminal, pentru a-i ajuta pe călători cu informaţiile pe care le obţin de la companiile aeriene. „E foarte amabil personalul. Am cerut mai multe informaţii pentru siguranţă”, spune o femeie care călătoreşte împreună cu soţul la Londra.

Mai mulţi pasageri au decis, deja, să îşi schimbe zborul. Spre exemplu, pasagerii care se aflau în faţa porţii de îmbarcare pentru ruta Paris au fost anunţaţi că avionul nu va mai decola. Un grup de opt persoane care trebuie să ajungă în Saigon, Vietnam, au decis să schimbe biletul şi să meargă în Moscova, în loc de Paris. „Din cauza grevei de pe aeroport nu mai pleacă zborul spre Paris”, a spus un călător.

La ora scrierii acestei ştiri au loc negocieri între sindicaliştii din Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) şi conducerea ROMATSA. Negocierile din ultimele zile dintre sindicalişti, conducerea ROMATSA şi Ministerul Transporturilor au eşuat.

ATSR a transmis, joi, o notificare prin care a anunţat „hotărârea de a declara greva propriu-zisă la nivelul RA ROMATSA, toate subunităţile, începând cu data de 30 mai 2017, ora 9.00”.

Pe timpul grevei, controlorii de trafic trebuie să asigure o treime din activitatea normală a ROMATSA.


 

După prima oră de grevă avem 7 curse întârziate cu peste 30 de minute. Sunt 30 de întârzieri cu totul şi au apărut primele anulări, a declarat marţi Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

„Vom încerca să procesăm cea mai mare parte a curselor la ora programată, astfel încât, la ora programată se va putea decola. În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiţi în zona de îmbarcare, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. E important că pasagerii să ţină legătură cu companiile aeriene, pentru că primele informaţii de acolo le primesc”, a spus Valentin Iordache.

Potrivit acestuia, în fiecare zi obisnuită din această perioadă a anului sunt programate 150 de aterizări şi 150 de decolări, pe întreg parcursul zilei. Deocamdată, „sunt trei curse anulate. Pasagerii nu mai au de ce să vină la aeroport. Prin asistenţa companiei aeriene, vor fi, probabil, reprogramaţi pentru altă dată”, a menţionat oficialul.

Pe Aeroportul Otopeni sunt afectate de greva controlorilor de trafic toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00.


 

„Contestaţia ROMATSA trebuia să fie la ora 8.30. Din păcate, am aflat acolo, judecătoarea a primit materialele aseară, dupa ora 20.00. Procesul s-a amânat pentru ora 13.30”, a declarat preşedintele sindicatului ATSR, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical a precizat că negocierile continuă la ROMATSA, iar greva „se va opri când rezolvăm toate problemele”.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunţat că marţi controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

AFACERI DE LA ZERO