Eveniment

Grevele nu ştiu de crize energetice: O treime din centralele nucleare franceze sunt afectate de greve, angajaţii cerând salarii mai mari

Grevele nu ştiu de crize energetice: O treime din...

Autor: Dorin Oancea

16.10.2022, 13:00 88

Greva legată de revendicările salariale a afectat o treime din cele 18 centrale nucleare franceze ale EDF începând de vineri seară, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, întârziind şi mai mult lucrările de întreţinere ale reactoarelor, scrie Reuters.

"Şase site-uri sunt afectate de greve începând de aseară", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt.

Acest lucru a dus la amânarea cu "una până la câteva zile" a datei de repornire a cinci reactoare aflate în prezent în întreţinere, a adăugat purtătorul de cuvânt al EDF.

Energia nucleară a reprezentat mai mult de două treimi din producţia totală de electricitate a Franţei în 2021, potrivit datelor operatorului de reţea RTE.

Ţara va avea un deficit de energie între 5 şi 15 gigawaţi (GW) la cererea de vârf în această iarnă, în funcţie de temperatură, şi va trebui să se bazeze în principal pe importuri, potrivit modelelor de prognoză elaborate de comitetul de întreprindere al EDF, CSE.

Franţa va trebui să cumpere electricitate de pe piaţă în această iarnă sau să o producă din gaz şi nu există nicio garanţie că ţările vecine vor fi în măsură să îi vândă electricitatea, a declarat reprezentantul CSE, Philippe Page le Merour, având în vedere criza energetică din Europa.

Un reprezentant al sindicatului FNME din Franţa a declarat vineri că lucrările de întreţinere la nouă reactoare nucleare împărţite între cinci locaţii au fost întârziate din cauza unei greve privind salariile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO