Eveniment

Grindeanu: În tutun şi prelucrarea lemnului încasările la sfârşitul anului trecut şi în 2017 au fost neaşteptat de mici. Proiectul ”TVA ZERO” la locuinţe merge în Parlament

Grindeanu: În tutun şi prelucrarea lemnului...
03.03.2017, 13:12 19108

Premierul Sorin Grindeau a declarat astăzi la finalul întâlnirii cu şeful ANAF şi ministrul de Finanţe, care a avut ca subiect evoluţia neaşteptat de slabă a veniturilor la buget în ianuarie şi februarie, că încasările la buget au fost mult mai mici decât se aştepta în sectorul vânzărilor de ţigarete şi la procesările de lemn.

”Am cerut un raport privind evoluţia veniturilor bugetare şefului ANAF, care îmi va fi prezentat marţi. S-au constatat încasări neaşteptat de slabe în sectorul vânzărilor de ţigarete şi al procesării lemnului. Vom vedea despre ce este vorba. În alte sectoare, încasările sunt conform aşteptărilor”, a spus Grindeanu. 

Premierul a spus că a fost pusă în discuţie şi insuficienţa schemei de personal de la nivelul ANAF pentru o colectare eficientă a taxelor. Consumul a crescut cu 6% în ianuarie faţă de ianuarie 2016, şi totuşi taxele sunt în scădere. 

Veniturile bugetului consolidat au scăzut în ianuarie cu 5,7%, o cădere semnificativă în condiţiile în care bugetul este construit pe o creştere de venituri de 14% pe întreg anul 2017. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 3,5% faţă de ianuarie 2016. 

Bugetul pe 2017 este construit pe venituri de 254,7 miliarde de lei, cu 31 de miliarde peste veniturile obţinute în 2016. Nivelul de venituri este, în acest an, mai mult decât în alţii, un dans pe sârmă, pentru că, în a doua partea a lui 2016 şi în acest an, s-au majorat puternic salariile în administraţie, iar deficitul bugetar programat, de 24 de miliarde de lei, este la limita pragului acceptat în UE, de 3% din PIB. Or, orice nerealizare de venituri va avea drept consecinţă, fie o tăiere de cheltuieli din altă parte – de obicei din partea de investiţii – fie o majorare de taxe, fie o depăşire a deficitului bugetar.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, despre anularea TVA pentru vânzarea de locuinţe, că, dacă întreabă un finanţist ”care stă şi doar adună plusuri şi minusuri”, primul răspuns este că va aduce un minus important la buget, dar că efectele secundare ar fi benefice pentru domeniu şi buget.

”Proiectul Legii <<TVA zero>>, care este în Parlament, pentru vânzarea de locuinţe pentru persoanele fizice este un proiect care are susţinerea Guvernului. Sigur că dacă vorbim cu un finanţist, aşa cum îi ştim cu toţii, care stă şi doar adună plusuri şi minusuri, fără să afle efectele secundare, prima impresie este că o să avem un minus important la buget. Dacă, în schimb, vorbim de efectele în întreg domeniul, ceea ce înseamnă un impuls pe această piaţă, ceea ce înseamnă să începem să reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuinţe noi de care avem nevoie, este unul din puţinele lucruri pe care le putem face în acest domeniu”, a declarat Sorin Grindeanu, la o dezbatere pe teme imobiliare.

El a mai spus că efectele anulării TVA pentru vânzarea de locuinţe persoanelor fizice se vor cedea în faza a doua, inclusiv prin încasări mai mari.

Premierul a mai spus, însă, că va fi nevoie să trimită o notificare Comisiei Europene.

"O să mergem pe ceea ce înseamnă paşii legali, ca să fim cât se poate de direcţi. În momentul în care ni se va cere de către Parlament punctul de vedere al Guvernului, îl vom da pozitiv şi susţinem acest proiect. Vom notifica Comisia Europeană, pentru că există regulamente cu TVA diferit şi sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Nu e un lucru nou. Sunt ţări care au TVA diferit, în diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli, pentru că susţinem acest proiect de lege", a precizat Sorin Grindeanu.

Premierul a mai spus că îşi doreşte impulsionarea domeniului imobiliar.

”Îmi doresc ca acest sector să revină acolo unde era în urmă cu zece ani, când ponderea pe care sectorul imobiliar şi al construcţiilor în economia românească era una importantă”, a menţionat Grindeanu.

El a apreciat că, printre măsurile luate de Executiv, se numără continuarea programului ”Prima casă” şi eliminarea impozitului pe transferul proprietăţii cu o valoare mai mică decât 450.000 de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO