Eveniment

Gruia Stoica, despre directorul CFR Marfă: Să îl cheme şi să îi spună - "Prietene, nu rişti nimic"

Gruia Stoica, despre directorul CFR Marfă: Să îl cheme...

Autor: Catalin Lupasteanu, Livia Ispas

30.01.2014, 13:36 2063

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Gruia Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie şi va fi prezentat joi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, iar avocatul Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit documentelor procurorilor, în 22 ianuarie, Gruia Stoica i-a spus avocatului Doru Boştină, cu care s-a întâlnit în restaurantul unui hotel din Capitală, că pentru "serviciile" sale va fi recompensat cu trei milioane de euro, eşalonat câte un milion anual:

"Stoica Gruia: Eu vă dau 3 milioane . Dar nu le ceri o dată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion.

Boştină Doru-Cătălin: Da".

Spre finalul discuţiei, Gruia Stoica i-ar fi învederat lui Doru Boştină că ar trebui urgentate "acţiunile de influenţare" ale directorului general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici , prin intermediul fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor Călin-Bogdan Găurean, întrucât "merită", iar eventualitatea câştigării licitaţiei de către GFR i-ar asigura lui Stoica un confort financiar pentru următorii trei ani:

"Stoica Gruia: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt... Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva ...(neinteligibil)... şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru ăsta. Dar du-te un pic peste el. Fă-ţi un pic timp pe chestia asta.

Boştină Doru – Cătălin: Da.

Gruia Stoica: Dacă omul are timp ăsta, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ţi-am zis că bănuiesc că merită.

Boştină Doru-Cătălin: Merită, merită, merită!

Stoica Gruia: Du-te un pic peste el.

Boştină Doru-Cătălin: Da, da.

Stoica Gruia: Am trei ani contract, asta e! ...(neinteligibil)...

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles, fără nici o problemă!

Stoica Gruia: Ii zic: Bă, ştiu şi de ăla şi de ăla! Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!

Boştină Doru-Cătălin: Bă, a fost licitaţie.

Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.

Boştină Doru – Cătălin: Aha.

Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.

Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa... controlăm cum trebuie ... trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai...

Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în...

Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?

Boştină Doru-Cătălin: Da, domne, direct.

Stoica Gruia: Dar acum află, te rog eu frumos!

Boştină Doru-Cătălin: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!

Stoica Gruia: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.

Boştină Doru-Cătălin: Cine îl ţine pe om...

Stoica Gruia: Să-l cheme şi să-i îi spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în ...(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci fericit! Da?

Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!

Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia să ne dea ordine nouă", potrivit discuţiei purtate în mediul ambiental, interceptată de procurori şi notată în documentele privind urmărirea penală a acestora.

Potrivit procurorilor, Gruia Stoica şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la relaţia interpersonală pe care o avea cu Dragoş-Alexandru Drăghici, directorul general al CFR Marfă, şi totodată reticenţa că avocatul Doru Boştină va reuşi în demersurile sale infracţionale: "Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci".

Spre finalul discuţiei, Gruia Stoica i-a reiterat lui Doru Boştină oferta cu privire la suma de 3.000.000 de euro, propunându-i încheierea unui contract de asistenţă juridică pentru a disimula remiterea sub aparenta formă a unor consultaţii juridice:

"Stoica Gruia: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanţă?

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!

Stoica Gruia: Trei beţe că sunt eu pornit!

Boştină Doru-Cătălin: Da, da.

Stoica Gruia: Acum este momentul! ...(neinteligibil)... Trei beţe ...

Boştină Doru-Cătălin: Da. Hai, măi, ce dracu!

Stoica Gruia: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă. ...(neinteligibil)... Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?

Boştină Doru-Cătălin: Nu, dar asta ştii cum aflăm? Imediat! Si câtă influenţă!

Stoica Gruia: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.

Boştină Doru-Cătălin: Da.

Stoica Gruia: Şi pe urmă vroiam să mă duc la un munte să mă relaxez. Nu pot, mă întorc în ţară! Să vedem ce facem!

Boştină Doru-Cătălin: Da. Când te întorci?

Stoica Gruia: In cazul ăsta mă întorc joi seară! Mâine seară sunt înapoi.

Boştină Doru-Cătălin: Ne vedem vineri, ne vedem vineri".

Gruia Stoica a refuzat să se prezinte la audieri, astfel că a fost emis un mandat de aducere pe numele acestuia. Omul de afaceri a fost dus miercuri seară la sediul central al DNA, încătuşat şi escortat de poliţişti, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti. Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA.

Anchetatorii susţin că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei".

Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru licitaţie, chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupţie au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO