Eveniment

Grupul de instituţii private de învăţământ Ioanid: Impactul economic a fost unul foarte mare la grădiniţe - peste 30% dintre părinţi au decis să rezilieze contractele

Grupul de instituţii private de învăţământ Ioanid:...

Autor: Ramona Cornea

05.05.2020, 16:05 1429

Grupul de instituţii private de învăţământ Ioanid afirmă că peste 30% dintre contractele educaţionale încheiate de părinţi cu grădiniţele au fost reziliate în această perioadă când şcolile rămân închise din cauza pandemiei de COVID-19.

”Dacă la şcoală şi liceu impactul nu este unul atât de puternic, întrucât am reuşit să mutăm peste 85% din procesul de predare în online, motiv pentru care am putut să continuăm să furnizam servicii educaţionale, cu ajutorul aplicaţiilor Kinderpedia sau Google Classroom, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre mediul preşcolar. Aici, impactul economic a fost unul foarte mare, întrucât peste 30% dintre părinţi au decis să rezilieze contractele încheiate cu instituţia”, a spus pentru ZF Anca Biriş, fondatoarea IOANID – Grădiniţă, Şcoală şi Liceu.

De asemenea, nici programul de învăţare nu a putut fi transpus în mediul online într-un procent ridicat, având în vedere că nu putem expune copiii de vârste fragede unui timp atât de lung în faţa ecranelor, adaugă ea.

”Putem spune că grădiniţele private au fost cele mai afectate de contextul global actual, având în vedere că exista pericolul ca mare parte dintre acestea să îşi închidă porţile dacă nu vor primi ajutor de la stat sau dacă nu îşi vor putea relua activitatea, evident, respectând măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului”, spune Anca Biriş.

În ceea ce priveşte sprijinul din partea statului, ea spune să că momentan nu există alte măsuri în afară de plata şomajului tehnic.

”Momentan, în afara de şomajul tehnic, nu există măsuri concrete de a sprijini unităţile particulare, deşi acestea ar putea să îşi reia activitatea, întrucât pot implementa măsuri eficiente de siguranţă, cum ar fi formarea unor grupe de maximum 10 copii, desfăşurarea activităţilor în aer liber, dezinfectarea spatiilor de lucru de cel puţin 2 ori pe zi, limitarea accesului persoanelor străine etc”.

Fondatoarea grupului de unităţi de învăţământ Ioanid spune că autorităţile ar putea redeschide şcolile şi grădiniţele private sau, în caz contrar, să ia măsuri de sprijin financiar.

”Noi sperăm să fie întocmite detaliile unui plan de redeschidere a unităţilor private, în anumite condiţii, de maximă siguranţă pentru copii. În caz contrar, având în vedere că s-au luat măsuri de susţinere financiară a instituţiilor de învăţământ de stat, s-ar putea decide şi unele favorabile şi unităţilor particulare”, adaugă Biriş.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO