Eveniment

Gură de oxigen pentru guvern: veniturile au crescut cu 12% în martie, faţă de 8% în primele două luni. Cheltuielile au fost ţinute în frâu pentru un deficit cât mai strâns

Gură de oxigen pentru guvern: veniturile au crescut cu...

Autor: Răzvan Botea

01.05.2023, 00:08 4338

În martie, Ministerul de Finanţe a raportat o creştere a veniturilor cu 12%, faţă de +8% în primele două luni Deşi încă insuficientă, creşterea oferă o oarecare marjă de lucru pentru lunile următoare Trendul de îmbunătăţire a veniturilor va continua în funcţie de evoluţia consumului.

Cheltuielile bugetare din martie au  frânat brusc, de la +17% în primele două luni din an, la un plus de doar 9% în martie, arată calculele ZF pe baza execuţiei bugetare din primele trei luni ale anului.

Împreună cu accelerarea veniturilor la bugetul de stat, cheltuielile ţinute în frâu oferă o gură de oxigen guvernului, care trebuie se ajungă la 4,4% din PIB cu deficitul bugetar, de la 5,7% anul trecut.

Deşi devreme pentru a se contura o tendinţă, evoluţia încasărilor la buget va depinde de evoluţia consumului şi a economiei în general. Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, a vorbit la ZF Live despre prognozele economice ale analiştilor financiari din acest an, care s-au îmbunătăţit în ultima perioadă.

„Încrederea în economie creşte şi a crescut cinci luni consecutiv. Vedem că şi anticipaţiile de creştere economică s-au ajustat în sens crescător. Deci optimismul revine în economie. De asemenea, ratele de dobândă sunt în proces de reducere. Inflaţia este un proces de reducere şi avem creştere în termeni reali a salariilor, pentru prima dată după această criză energetică. Deci economia îşi revine“, a spus Adrian Codirlaşu la ZF Live.

Creşterea veniturilor din 2023 nu mai poate conta pe inflaţie, aşa cum a fost în 2022, când mai ales preţurile la energie au adus plusuri consistente bugetului.

Speranţele guvernului în 2023 sunt mai ales la creşterea economică, care să urce veniturile şi să aducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB.

În primele două luni din an însă încasările din TVA, cea mai importantă taxă pentru buget, au crescut cu numai 2%, în condiţiile în care inflaţia a fost cam de 15%.

Pe lângă încetinirea consumului, o explicaţie este şi la faptul că guvernul a amânat rambursări de TVA pe final de an, pe care le-a reportat în primele luni din 2023.

În martie 2023 însă, încasările statului din TVA au crescut cu 28% şi reintră pe o tendinţă de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO