Eveniment

Guvernatorul BNR spune ca necesarul de recapitalizare pentru banci este sub 1 mld. euro

Guvernatorul BNR spune ca necesarul de recapitalizare pentru banci este sub 1 mld. euro
21.05.2009, 21:22 17

Bancile trebuie sa aduca capitaluri suplimentare de pana intr-un miliard de euro pentru a ajunge la o rata de solvabilitate de 10% pe scenariile de stres test, potrivit guverna­torului BNR, Mugur Isarescu.
„Din cate stiu eu, nu depaseste miliar­dul de euro necesarul de capital suplimentar (...) Oricum se va face in doua etape, vor avea destul timp", a spus Isarescu. Gu­vernatorul bancii centrale a mai aratat ca nicio banca nu a avut o solvabilitate mai mica de 8% dupa testele de stres, dar au fost banci pentru care rata de adecvare a coborat sub 10%, acestia trebuind sa-si majoreze capitalurile. Limita minima pent­ru indicatorul de solvabilitate (raportul dintre fonduri proprii si active ponderate in functie de riscuri) este de 8%, dar banca centrala in­ten­­tioneaza sa ma­jo­reze pragul la 10% de la 1 sep­tembrie. Prim-vice­gu­ver­natorul BNR, Flo­rin Geor­gescu, a de­clarat marti ca rata de solvabilitate de 10% tre­­buie men­tinuta de banci din septembrie 2009 pana in 2011, cand se incheie acordul cu FMI.
El a precizat ca bancile la care a rezultat o rata de solvabilitate mai mica de 8% dupa testele de stres va trebui sa completeze capitalurile pana la finele lunii august astfel ca solvabilitatea calculata sa atinga 10%. Bancile-mama ale primelor noua institutii de credit din Romania au convenit marti la Bruxelles ca vor semna, in maxim 30 de zile, peri­oada in care intele­ge­rile vor primi aproba­rea formala a fiecarui board, scrisori de anga­ja­ment indivi­duale cu BNR privind mentine­rea liniilor de finantare la nivelul din martie.

BNR va elibera 800 mil. euro din rezervele bancilor
Bancile vor ramane cu circa 800 de milioane de euro in urma eliberarii de sume din rezervele minime obligatorii in valuta. „Daca s-ar face un calcul static, la stoc, ar fi sub un miliard de euro sau 800 de milioane de euro", a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Banca centrala a decis la sfarsitul lunii martie ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se fie redusa la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009. Guvernatorul a declarat saptamana trecuta ca BNR va fi „generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, UE si cel semnat cu bancile la Viena.
Bancile sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO