Eveniment

Guvernatorul Isarescu: Ajustarea economiei tinde sa devina excesiva

17.07.2009, 00:00 19

„Ajustarea are loc. Este un fapt evident, dar tinde sa devina excesiva. Este nevoie de un balans, de echilibrarea componentelor politicilor economice", a explicat Isarescu, intrebat la ce se asteapta de la evaluarea din august a Fondului Monetar International (FMI).
Semnalele din economia reala indica o adancire a recesiunii, astfel ca prognoza de contractie economica de 4% pe care a fost fundamentat acordul de finantare externa pe care Romania l-a incheiat cu FMI este deja depasita, noile proiectii indicand un declin chiar dublu.
Pe acest fundal nefavorabil, la prima evaluare pe care FMI o va derula in luna august este posibila o ajustare a indicatorilor macro si chiar a criteriilor de performanta agreate initial cu Fondul, in special cel privind evolutia economiei si deficitul bugetar.
De altfel, atat FMI, cat si Comisia Europeana au estimat ca economia poate sa scada mai mult.
Oficialii bancii centrale au mai declarat anterior ca acordul cu FMI constituie un cadru pentru reechilibrarea politicilor macroeconomice astfel incat politica fiscala si cea salariala sa-si joace rolurile si sa permita politicii monetare sa se concentreze pe stabilitatea preturilor si pe stabilitatea financiara.
Incasarile la buget raman pe o panta descendenta astfel ca dezechilibrul bugetar a ajuns dupa primul semestru la 2,7% din Produsul Intern Brut.
In conditiile in care economia nu da semne de viata si masurile guvernamentale de relansare cu impact vizibil lipsesc, a fost luata in discutie chiar finantarea deficitului bugetar prin alocarea unei parti din banii destinati initial consolidarii rezervei valutare a BNR pentru protejarea cursului leu/euro.
Daca la inceputul anului autoritatile debordau de optimism, iar in primavara au admis ca scaderea economiei este inevitabila, acum vad posibila chiar o contractie severa de peste 7%.
Cea mai pesimista prognoza lansata pana in prezent de un membru al Executivului a venit de la ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, care a declarat la un post de televiziune ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.
Declinul economiei din primul trimestru, de 6,2%, i-a luat prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti analisti, fiind mai severa decat asteptarile. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca foarte probabil si trimestrul II al anului 2009 va marca o continuare a cresterii negative, ceea ce se traduce oficial in recesiune, doua trimestre consecutiv de crestere negativa. „Si nu va fi mica aceasta crestere negativa, va fi de circa minus 6,5 - 7%, este doar o estimare", a spus Basescu.
„O cadere consistenta a existat si in sectorul constructiilor, o cadere care in trimestrul II se situeaza undeva la circa 20% fata de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune ca ne concentram in principal pe motivatia scaderii Produsului Intern Brut, a cresterii negative, pe reducerea productiei industriale ca efect al reducerii exporturilor si pe reducerea consistenta a sectorului de constructii. Bineinteles si populatia a inteles sa consume mai putin, ceea ce este un alt element care contribuie la cresterea negativa a economiei romanesti", a mai spus Basescu.
Romania are stabilite criterii de performanta legate de indicatori precum rezervele valutare, inflatia sau deficitul bugetar. Prognozele oficiale, agreate cu FMI, prevad contractia economiei romanesti cu 4% in acest an, un deficit de cont curent de 7% din PIB si un deficit bugetar de 4,6% din PIB.

In Cartea Recordurilor cu cel mai lung mandat de guvernator
Mugur Isarescu (60 de ani) a fost inclus in World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei banci centrale din lume, el aflandu-se la conducerea Bancii Nationale a Romaniei de 19 ani.
„Anuntul a venit pe neasteptate. Ne-am trezit cu rezultatul. World Records Academy «se autosesizeaza». Asa cum varsta in sine nu este un merit, nici longevitatea in functie nu prin ea insasi nu este un merit. Meritul este altul: longevitatea este ca un fir care asigura continuitatea politicilor bancii nationale", a comentat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Isarescu a preluat conducerea BNR in septembrie 1990, fiind cel mai tanar guvernator la vremea respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO