Eveniment

Guvernatorul Isărescu: Este bine că am ascuns aurul, pentru că dacă îl găseau sovieticii îl considerau pradă de război

Guvernatorul Isărescu: Este bine că am ascuns aurul,...

Autor: Lorena Cornea

26.07.2016, 15:25 3263

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat astăzi că a fost bine că România a ascuns aurul de sovietici la Tismana, pentru că dacă îl găseau era considerat pradă de război.

„Din august 2013, cercetătorii BNR au continuat săpăturile şi ne-au ajutat să inaugurăm acest muzeu astăzi.  Daca armata sovietică captura pe 30 august Tezaurul, era considerat pradă de război şi nu am mai fi avut niciun drept la el. De ce nu au forţat sovieticii? Cel puţin în perioada de după abdicarea regelui, gestul românilor de a evacua tezaurul şi a arăta că exstă voinţa de a riposta oricând (…) ar fi fost culmea ca sovieticii să acţioneze la confiscări din nou, ca după Primul Război Mondial.În acest context era greu să procedeze la confiscarea aurului românesc”, a declarat Mugur Isărescu.

El a adăugat: „Eu cred că a meritat să plătim cu aur despăgubirile”.

Marţi a avut loc inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR la Tismana, singurul loc din Europa în care oamenii pot vedea cele mai importante momente din perioada 1944-1947, eveniment la care au fost prezenţi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, Cristian Păunescu, consilierul acestuia şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Ţara noastră a reuşit să aibă o rezervă de aur, pentru că nemţii plăteau cu aur atunci când cumpărau petrol. 

România nu şi-a majorat această rezervă din motive de „superstiţie", pentru că, de fiecare dată când depăşea această cantitate, o pierdea. În prezent, România deţine o rezervă de 103 de tone de aur.

Tezaurul României a fost trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial şi nu a mai fost niciodată returnat în întregime. 

El includea tezaurul Băncii Naţionale a României, valori aparţinând unor diverse bănci româneşti private, societăţi comerciale, persoane particulare, colecţii de artă, bijuterii, arhive, etc.

Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia ţaristă, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României şi ameninţau să ocupe întreg teritoriul naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO