Eveniment

Guvernatorul Isarescu: Sistemul bancar rezista crizei pentru ca este solid, nu primitiv

Guvernatorul Isarescu: Sistemul bancar rezista crizei pentru ca este solid, nu primitiv
23.09.2008, 19:35 57

Economia romaneasca a rezistat deosebit de bine multiplelor socuri externe: cresterea economica, de 8-9%, este de departe cea mai puternica din UE, inflatia a intrat pe panta descrescatoare si ar putea cobori spre 6% pana la sfarsitul anului, deficitul extern pare sa se fi stabilizat, sistemul bancar continua sa se dezvolte in ritm accelerat, iar cursul valutar pare sa oscileze in limitele normale pe o piata libera, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a comentat ieri in premiera implicatiile crizei financiare internationale asupra Romaniei, intr-o prelegere sustinuta la Ramnicu Valcea. El a subliniat ca desi unele dintre bancile-mama au raportat pierderi ca urmare a expunerilor pe bancile americane intrate in faliment, aceste pierderi nu au afectat operatiunile filialelor din Romania.
Per ansamblu, Isarescu vorbeste chiar despre o performanta peste asteptari a economiei romanesti, sustinuta de cererea interna solida.
In acelasi timp, el atentioneaza ca ar fi o eroare sa devenim euforici pentru ca Romania nu a suferit din cauza crizei. Seful BNR afirma ca dependenta de finantarea externa este principalul risc. De asemenea, reaminteste ca in constructii exista toate semnele supraincalzirii.
Cat priveste sistemul bancar, Isarescu intrevede si provocari importante: evitarea exuberantei posibil antrenata de faptul ca piata locala nu a fost atinsa de criza, evitarea iluziei ca orice risc asumat de banca poate fi transferat asupra clientului, minimizarea riscului operational.
Nu in ultimul rand, el a spus ca daca ar aparea o nevoie suplimentara temporara de lichiditate, prima resursa ar fi chiar rezervele minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le constituie la BNR si care reprezinta o plasa de siguranta foarte valoroasa pentru momente de tensiune.
Isarescu a catalogat nedreapta afirmatia unor analisti potrivit careia sistemul bancar romanesc nu a fost afectat de criza pentru ca ar fi primitiv. El sustine ca plasamentele in credite pe piata interna asigura un randament ridicat, care face superflua cautarea altor plasamente, pe piata externa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO