Eveniment

Guvernatorul Mugur Isărescu: Cea mai importantă provocare economică-financiară căreia ţara noastră trebuie să-i facă faţă în perioada următoare este deficitul extern

Guvernatorul Mugur Isărescu: Cea mai importantă...

Autor: Claudia Medrega

05.06.2019, 13:39 326

Principalul risc sistemic este legat de tensionarea echilibrelor macroeconomice şi a revenit riscul legat de cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, reiese din declaraţiile guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

”Cea mai importantă provocare economică-financiară căreia ţara noastră trebuie să-i facă faţă în perioada următoare este deficitul extern, cu atât mai mult cu cât la nivel regional România face excepţie cu evoluţia din ultimii ani a contului curent. Observăm că în timp ce România a avut deficit de cont curent de 4,5% din PIB în 2018, Cehia şi Ungaria au avut surplusuri de cont curent, iar Polonia a avut deficit de cont curent redus. În trei ani ne-am grăbit să stricăm ce am obţinut anterior”, a declarat Isărescu la prezentarea Raportului asupra Stabilităţii Financiare.

Mesajul acestui raport este importanţa evitării dezechilibrelor macroeconomice majore, respectiv analiza cu seriozitate a problemelor echilibrelor macroeconomice şi financiare şi accelerarea reformelor structurale cu efecte inclusiv asupra sectorului bancar şi a creşterii creditării, a explicat guvernatorul BNR.

Referindu-se la al doilea risc sistemic, cel legat de instabilitatea legislativeă, Isărescu a adus în discuţie adoptarea OUG 114 fără consultarea prealabilă a BNR şi fără negocieri cu industria bancară şi fără informarea BCE, după cum prevede tratatul UE.

Economia României a arătat în perioada ce a urmat recentei crize financiare o creştere economică susţinută, astfel că media ratei de creştere economică din ultimii 5 ani se situează în jurul nivelului de 4,6%. Comparativ media ratelor de creştere economică în Uniunea Europeană s-a situat în aceeaşi perioadă în jurul nivelului de 2,1%, a amintit guvernatorul BNR.

“Acest ritm de creştere impresionant pe care l-a consemnat economia României şi care a contribuit la diminuarea decalajului faţă de media UE a fost însă asociat cu creşterea importantă a consumului, în dauna investiţiilor, mai ales a celor publice. Slaba corelare a majorării consumului şi, deci, a cererii interne cu potenţialul economiei naţionale a făcut ca performanţa creşterii economice să fie acompaniată de o dinamică ridicată a importurilor, cu efecte negative asupra echilibrului balanţei externe. Raportul asupra stabilităţii financiare subliniază acest risc sistemic principal, care a fost de altfel menţionat şi în alte documente ale băncii centrale: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, cu impact negativ asupra echilibrului extern”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO