• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Eveniment

Guvernele României şi Bulgariei, în şedinţă comună. Construirea de noi complexe hidroenergetice pe Dunăre, pe agenda discuţiilor

Guvernele României şi Bulgariei, în şedinţă comună. Construirea de noi complexe hidroenergetice pe Dunăre, pe agenda discuţiilor

Autor: Iulian Anghel

11.10.2011, 18:04 423

Prima şedinţă comună a guvernului român şi bulgar, plănuită de un an de zile, va avea loc mâine la Bucureşti, delegaţiile urmăând să fie conduse de premierii Emil Boc şi Boiko Borisov.

România şi Bulgaria, cele mai firave economii ale Uniunii Europene, intenţionează să transmită un semnal că sunt unite nu doar pentru că sunt ţări vecine, ci şi pentru că au proiecte comune. Lista acestor proiecte este lungă, cel puţin, dacă listăm domeniile - energie, transporturi, agricultură, educaţie, mediu şi cultură, şi, nu în ultimul rând, aderarea la Spaţiul Schengen, refuzată deocamdată de Olanda şi Finlanda.

Aceasta este prima şedinţă comună a guvernelor celor două ţări. Mâine vor fi semnate mai multe documente - detaliile au venit mai mult dinspre partea bulgară. MAE bulgar a anunţat că vor fi semnate acorduri privind construirea unor complexe hidroenergetice pe Dunăre.

Guvernul român s-a mai întrunit în şedinţă comună cu guvernul ungar şi cu cel al Republicii Moldova, în vreme ce guvernul de la Sofia a organizat un demers asemănător cu Executivul Greciei, vecina Bulgariei.

Şedinţa ar fi trebuit să fie organizată cel târziu până în martie, iar, în momentul în care a evocat această ipoteză, în toamna trecută, premierul român a susţinut că ideea ei este de a transmite, astfel, partenerilor europeni un mesaj puternic de solidaritate din perspectiva obiectivului comun al celor doua ţări de aderare la Spaţiul Schengen "în primavara anului viitor".

Primăvara s-a dus, iar cele două ţări nu au fost primite în Schengen nici acum, deşi demersul lor a continuat şi pe timpul verii.

Acum, aderarea la Schengen nu mai este de actualitate pentru Europa, deşi România şi Bulgaria ar dori să pună pe agenda Consiliului European (şefii de state şi de guverne din UE) din 23 octombrie, această problemă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139