Eveniment

Guvernul a aprobat memorandumul pentru pregătirea preşedinţiei României la Consiliului UE

Guvernul a aprobat memorandumul pentru pregătirea...

Autor: Mona Scarisoreanu

23.03.2017, 08:13 144

În şedinţa de guvern de miercuri a fost aprobat memorandumul privind accelerarea procesului de pregătire a Preşedinţiei României la Consiliul UE în primul semestru al lui 2019. Bugetul final va fi stabilit mai aproape de data respectivă, a spus Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene.

“Pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului UE este o parte importantă a programului nostrum de guvernare şi care se va bucura şi de o finanţare şi un buget începând cu acest an tocmai pentru a arăta importanţa pe care guvernul o dă acestui obiectiv important pentru România”, a declarat miercuri Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene.

De la 1 ianuarie 2019, timp de şase luni, guvernul României va prelua, în premieră, responsabilitatea preşedinţiei a Consiliului UE.

“Pentru acoperirea costurilor pentru organizarea preşidenţiei României la Consiliul UE în primul semestru 2019 avem o filă de buget separată. Costurile nu pot fi mai mici decât cele suportate de alte state membre care au organizat anterior preşidenţia Consiliului UE. Bugetul final va fi stabilit mai aproape de data respectivă”, a declarat Ana Birchall.

Acesta a spus că există două variante: una mai puţin costisitoare, dacă întâlnirile sunt organizate doar la Bucureşti şi alta ceva mai scumpă, dacă acestea se vor organiza şi în afara Capitalei.

În total vor fi între 1600 şi 2000 de înâlniri oficiale la sediile insituţiilor europene.

România va organiza summitul şefilor de stat şi de guvern, reuniunile miniştrilor statelor membre şi cele ale înalţilor funcţionari.

“Tehnic, România se va afla timp de 18 luni în mijlocul deciziilor la nivel european. Pe timpul mandatului nostru se va stabili cadrul financiar 2021-2027”, a adăugat Birchall.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO