Eveniment

Guvernul a cedat şi a abrogat Ordonanţa 13/2017, dar nu s-a mulţumit cu atât, ci a mai adăugat „o eroare“. Strada nu este convinsă, protestele au continuat

Guvernul a cedat la capătul a şase zile de protest – cel mai mare înregistrat în România din 1989-1990 încoace. În faţa a sute de mii de protestatari care au ieşit în stradă zi de zi, conducerea PSD a promis retragerea ordonanţei. GALERIE FOTO

Guvernul a cedat la capătul a şase zile de protest – cel mai mare înregistrat în România din 1989-1990 încoace. În faţa a sute de mii de protestatari care au ieşit în stradă zi de zi, conducerea PSD a promis retragerea ordonanţei. GALERIE FOTO

06.02.2017, 00:06 35851
Protestele puternice au continuat aseară în toată ţara, pentru a şasea zi consecutiv, în ciuda faptului că ieri după-amiază guvernul a cedat şi a abrogat Ordonanţa de Urgenţă 13/2017 de modificare a Codului penal şi a celui de procedură, modificări care au fost înţelese în stradă drept un mijloc de legiferare a impunităţii pentru clasa politică şi apropiaţii acesteia. Însă ordonanţa nu cuprinde un singur punct, anume „ordonanţa se abrogă“, ea are mai multe articole, ceea ce a provocat imediat suspiciuni.

Potrivit judecătorulului Cristi Danileţ, fost membru al CSM, ordonanţa de abrogare a Ordonanţei 13/2017 conţine un articol care contravine unei decizii a Curţii Constituţionate (CCR), eroare ce trebuie îndreptată de Parlament.

„Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin Decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG“, a scris Danileţ pe Facebook, potrivit Mediafax

El a argumentat acest viciu de neconsti­tuţionalitate. „Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională cu privire la un singur articol, şi anume art. 25 alin. 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR“, arată judecătorul.

Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

Articolul 1 al OUG de abrogare prevede că OUG 13/2017 se abrogă, articolul 2 vizează Codul de procedură penală, iar articolul 3 prevede că prezenta ordonanţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a cedat la capătul a şase zile de protest – cel mai mare înregistrat în România din 1989-1990 încoace. În faţa a sute de mii de protestatari care au ieşit în stradă zi de zi, conducerea PSD în frunte cu Liviu Dragnea – considerat de protestatari pricipalul vinovat pentru tensiunile care au explodat – a promis sâmbătă retragerea ordonanţei incriminate, iar ieri guvernul Grindeanu s-a întrunit într-o şedinţă specială şi a abrogat, printr-o altă ordonanţă, actul normativ adoptat în noaptea de 31 ianuarie.

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după finalizarea şedinţei de guvern deşi Monitorul Oficial nu lucrează în weekend. În aceeaşi vreme, guvernul a publicat şi stenograma şedinţei din 31 decembrie în care a fost aprobată ordonanţa de modificare a codurilor, din care rezultă că nu a existat nicio discuţie serioasă pe marginea ordonanţei şi a proiectelor privind graţierea, ci ministrul justiţiei a spus doar că are toate avizele şi asta a fost tot.

 
 
 
 
 
 
 
 

Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la scurt timp după finalizarea şedinţei de guvern deşi Monitorul Oficial nu lucrează în weekend.

 
 
 
 

„În cadrul şedinţei de guvern s-a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 (extras dintr-o şedinţă a guvernului Cioloş în care s-a modificat prin ordonanţă Codul penal – n. red.) şi la data de 31.01.2017 (integral)“, a anunţat guvernul.

Potrivit sursei citate, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată.

De asemenea, pre­mierul a solicitat mi­nisterului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curţii Cons­ti­tuţionale, direc­tivele europene, Codul penal şi Codul de pro­cedură penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament.

Ceva despre Iordache: „A venit la şedinţă. Nu şi-a dat demisia. Este ministru“

Ministrul sănătăţii Florian Bodog a declarat ieri la Parlament, după şedinţa de guvern, că ministrul justiţiei Florin Iordache nu a demisionat, afirmând că a participat la şedinţa de guvern şi este ministru.

„A venit la şedinţă. Nu şi-a dat demisia. Este ministru“, a răspuns Bodog, întrebat dacă Iordache a demisionat în urma şedinţei de guvern. Florin Iordache şi Ministerul Justiţiei îşi asumă răspunderea pentru ce s-a întâmplat legat de scandalul privind OUG 13, a anunţat sâmbătă seara premierul Sorin Grindeanu, arătând că a existat o proastă comunicare. „Cred că e important să mai spunem un lucru şi anume faptul că toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe n-au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni, care n-au legătură cu ceea ce până la urmă s-a adoptat. Şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele“, a declarat şeful guvernului la Palatul Victoria.

 

Contramanifestaţia de la Cotroceni

Peste 1.000 de persoane au participat ieri în faţa Palatului Cotroceni la un miting de susţinere a guvernului. Oamenii au blocat parţial traficul rutier în zonă. Jandarmii au intervenit pentru aplanarea mai multor conflicte. „Sunt atât de multe motive ca să protestăm împotriva lui Iohannis. În primul rând, a declanşat această anarhie în ţară, el care trebuia să aibă cuvinte de conciliere şi să discutăm dacă avem ceva de discutat. El a pus gaz de foc, a participat în mod inadmisibil, nepermis la o demonstraţie neautorizată şi prin asta s-a făcut vinovat de încălcarea Constituţiei“, spune un bărbat.

 

 
 
 

Premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată. El nu a mai spus dacă merge înainte sau nu cu ministrul justiţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO