Eveniment

Guvernul a demarat discuţiile cu FMI pentru bugetul pe 2016

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, spune că în nicio circumstanţă deficitul bugetar nu va sări de 3% din PIB în 2016. Fotograf: Octav Ganea

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, spune că în nicio circumstanţă deficitul bugetar nu va sări de 3% din PIB în 2016. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

14.10.2015, 00:05 355

„Astăzi (ieri – n.red.) o să fie deschiderea misiunii FMI, o să discutăm în special despre bugetul pe 2016, ce a rămas de implementat din toate refor­mele structurale, legea redevenţelor“, a declarat ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului de resort, dar şi altor responsabili guvernamentali, un nou acord ar fi necesar mai ales în con­diţiile actuale din mediul interna­ţio­nal. Dar acordul pe care îl vizează aceştia ar urma să fie flexibil, să nu conţină, de pildă, constrângeri de deficit bugetar.

În urma reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, din iunie, dar şi a re­du­cerii taxei generale de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, România va de­păşi deficitul bugetar convenit cu UE de 1,25% din PIB şi deficitul structural con­venit la 1% din PIB. Potrivit Fi­nanţelor, deficitul bugetar se va situa în 2016 undeva la 2,1% din PIB, dar asta doar dacă nu sunt luate în considerare ma­jorările salariale anunţate ca urmare a schimbării legii salarizării unitare a cărei variantă în discuţie împinge în sus toate salariile. Dacă aceste majorări sunt luate în calcul, deficitul bugetar va urca spre 3%, potrivit guvernului, fără să depăşească însă acest prag. Unii eco­no­mişti cred însă că în asemenea cir­cum­­stanţe deficitul va sări de 4% din PIB.

Acordul cu FMI şi Comisia Europeană (5 miliarde de euro, din care România nu a tras niciun ban), care se referea şi la ţinte de deficit, s-a încheiat în septembrie fără să existe însă o concluzie. Ţintele de deficit au fost respectate, dar nu şi cele de reforme structurale.

Acum guvernul vrea un nou acord în care să discute lucrurile nefinalizate în precedenta înţelegere de tip preventiv, dar care să nu facă referire la deficite, având în vedere că ele vor fi oricum depăşite.

Acordul ar urma să feresc România de turbulenţele neprevăzute de pe pieţe. România se împrumută acum la un nivel avantajos – la dobânzi de 2-3% pentru împrumuturile pe 10 ani - graţie dobânzilor jos practicate de Fed şi Banca Central Europeană, dar şi a faptului că este privită bine de pieţe: are o datorie publică de sub 40% din PIB iar, la opt luni, bugetul este pe excedent (0,9% din PIB).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO