Eveniment

Guvernul a dublat redevenţa la aur, platină şi argint, la 8%

Guvernul a dublat redevenţa la aur, platină şi argint, la 8%

Autor: Ovidiu Bărbulescu

03.01.2012, 00:03 1015

Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din va­loa­rea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată auto­ri­tăţilor locale.

Ordonanţa, adoptată în ultima şedinţă a anului trecut, pre­vede creşterea redevenţelor la 6% pentru pro­ducţia de căr­­buni, minereuri feroase, neferoase, de alu­mi­niu şi roci alu­mi­­nifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale tera­peutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necom­bustibile, nămoluri şi turbe tera­peu­tice şi la 8% din valoa­rea producţiei pentru minereuri de me­tale nobile (ar­gin­tul, aurul, mercurul, ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu şi pla­tina). Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape mi­nerale naturale se stabileşte la sursă, în echivalentul a 6 euro/1.000 litri, la cursul BNR de la data plăţii, se arată în or­donanţă. În acelaşi timp, redevenţele pentru veniturile brute rea­li­zate din transportul şi tranzitul petrolului vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor de la 3% la 5%.

Pentru substanţe nemetalifere, roci magnetice, calcar in­dustrial, dolomită, gresie, argilă, marnă, nisip, piatră ponce, cretă, redevenţa va reprezenta echivalentul în lei a 0,80 euro pe unitatea de producţie minieră, iar pentru bazalt orna­men­tal, marmură, travertin va fi aplicată o redevenţă echivalentă în lei a 3,50 euro pe unitatea de producţie.

Pentru săruri haloide, redevenţa va reprezenta echivalentul în lei a 1 euro pe unitatea de producţie.

Gabriel Resources, care a concesionat în vederea exploa­tării cel mai important zăcământ de aur din România, a anun­ţat că aşteaptă ca Guvernul să clarifice dacă majorarea rede­venţei se aplică şi proiectului Roşia Montană, dezvoltat de compania canadiană în parteneriat cu statul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO