Eveniment

Guvernul a eşuat în încercarea de a vinde obligaţiuni de 1 mld. dolari pe piaţa SUA

Guvernul a eşuat în încercarea de a vinde obligaţiuni de 1 mld. dolari pe piaţa SUA

Autor: Razvan Voican

18.11.2011, 00:08 241

România a încercat să împrumute de la americani între 1 şi 2 miliarde de dolari, însă planul i-a fost dat peste cap de agravarea condiţiilor de piaţă care ar fi dus la dobânzi de peste 7% pe an.

La capătul unui turneu de promovare de o săptămână în Statele Unite şi la Londra, Ministerul Finanţelor şi BNR au decis ieri să amâne ieşirea pe piaţa americană până la ameliorarea condiţiilor de preţ şi lichiditate, astfel încât să se poată finanţa la un cost rezonabil, în jur de 6%.

"Noi nu depindeam de banii aceş­tia, obiectivul nostru era să «scoa­tem» România din regiune, să le spunem investitorilor ce se întâmplă de fapt în România, că noi nu suntem Ungaria. Evident că nu avea sens să emitem în nebunia care e acum pe pieţe. Important este că am bifat roadshow-ul, că am avut reacţii foarte bune de la investitori şi de-acum putem ieşi direct pe piaţă oricând decidem că sunt condiţii care ne avantajează", a explicat pentru ZF Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finan­ţe­lor responsabil cu Trezoreria.

Deşi a avut alături nume grele ca Citibank, HSBC şi Deutsche Bank, iar la nivel politic şi militar există un parteneriat strategic cu SUA, România nu a reuşit să se finan­ţeze la un preţ bun, chiar dacă le-a spus ame­ri­ca­nilor că reduce constant de­ficitul bugetar, că este la zi cu acordul cu FMI şi că în T3 a avut o creş­tere economică spectaculoasă de 4,4%. Miliardul de dolari era important în ecuaţia finanţării deficitului bugetar pe final de an şi pentru consolidarea rezervei strategice de lichidităţi a Finanţelor.

Având în vedere valurile de turbulenţe care mătură constant pieţele financiare, lansarea unei emisiuni de bonduri în vremurile acestea implică şi o doză importantă de noroc, devenind extrem de dificil pentru un emitent să surprindă o "fereastră" în care primele de risc să nu explodeze din isteria investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO